maandag 3 april 2017

eten van vroeger

Soms ineens beland je in een gesprek over eetpatronen van vroeger.

Zo herinner ik me dat wij een vast stramien hadden met eten,

Maandag: spek met groene boontjes en juist aardappels
( Toen ik nog heel klein was, was het normaal dat een winkel dicht was zondag en maandag. de maandag was tenslotte wasdag, dan hadden, zo dacht men toen, de vrouwen toch geen tijd om boodschappen te doen, dus dat kon. Mijn moeder, die erg bij de tijd was, had altijd, de hele winter maar ook de zomer lang altijd, spek en sperzieboontjes in de diepvries, zodat we dat standaard aten op de maandag)

Dinsdag: sla met kippenpoot en juist gebakken aardappels
De gebakken aardappels werden alleen gegeten als er genoeg aardappels over waren van de maandag.
de sla was Hollandse sla, met daarin een eitje, uitje en vooral veel sla dressing.
De kippenpoot was rijkelijk gebraden, later werd de heel kip in de grill gegooid en zat het heel gezin te kijken hoe mooi het velletje branden van de kip)

Woensdag: patat met frikandel of wat dan ook
 de woensdag was een gemakkelijke dag voor mijn moeder, ze was dan niet bezig met de gehakt dat maar dan was het, omdat de patatboer dan met zijn auto de straat in kwam, de oplossing om patat te halen, 4 porties in een grote zak, dan kreeg je meer, met mayonaise, juist niks niet halfvolle of met yoghurt maar de echte volle vette, en een frikandel.. later, er was iets nieuws, de frikandel speciaal.

Donderdag: groente,( kon van alles zijn wat in de aanbieding was) met vlees en aardappels
, en soms een toetje na, maar meestal hadden we altijd een glas melk bij het avond eten)

Vrijdag: wederom de aardappels, met groente en een gehaktbal, 
Waarom dit op vrijdag was weet ik niet, maar het zou eigenlijk visdag moeten zijn

Zaterdag: pannenkoeken, soms met spek
natuurlijk met bruine suiker en stroop, later kwam er boter bij en natuurlijk onafscheidelijk het glas melk

Zondag: soep met brood en soms met een slaatje
zondag zaten we het het hele gezin in de voorkamer, mijn broer en ik op onze knieën, onze ouders op de bank aan de lage salontafel onze soep met brood te eten, De soep begon mijn moeder al te koken op zaterdag, er zat een mergpijpje in, een verse worst in stukjes en heel veel soepgroente en natuurlijk het onvermijdelijke maggi blokje..

Ook herinner ik me de opkomst van de sandwich...  als ik er over terugdenk , hilarisch hoe dat bij mij thuis geïntroduceerd werd door mijn moeder met een tante. Ze hadden hierover gelezen in de een of ander libelle of margriet, daar wil ik van af zijn, maar het was het idee van nu.. Mijn moeder en mijn tante hadden zaterdag al brood gehaald, en boter en beleg, kaas en ham. Het moesten vierkante broodjes zijn, dus dat was zoeken in het dorp maar ze zijn gevonden. Ze hebben zondag de sandwiches gemaakt, in overleg.Eerst werd er dus boter op beide boterhammen gesmeerd, daarna werd er met zorg een plakje kaas opgelegd, daarna de andere boterham.. en toen.. toen was het moment daar. je moest het broodje schuin door snijden zodat er driehoekjes ontstonden.. 
Daar hebben die twee dames toch mee lopen puzzelen. Ik vergeet nooit hoe trots ze dit presenteerde aan ons, ze waren heel trots..dit was nieuw voor bij de soep op zondag. Dit was uniek. 

Mijn vader keek, nam een hap en zei eerst niets, net als mijn oom, mijn moeder en tante hadden een verwachtingsvolle blik, want volgens hun smaakte deze broodjes echt heel anders dan als je ze op elkaar legde en dan gewoon door de helft doorsneed. dit was het helemaal.

Mijn vader en oom, alsof het was afgesproken zeiden tegelijk, nou  ik proef geen verschil, vind wel dat er veel te weinig beleg op zit. Dit is volgens mij een vorm van verkapte bezuinigingen..

Zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen van intrede van nieuw eten.. de Chinees, wat je dan ging afhalen, De eerste pizza, de macaroni die ineens thuis gemaakt werd. Daarnaast de kip kerrie rijst.. mijn hemel wat hebben we dat veel gegeten vroeger..  mijn vader was er gek op.
Zo zijn er zoveel dingen te bedenken die ik leerde kennen als nieuw.. wat nu zo heel gewoon is..

Ik herinner me de eerste kiwi.. totaal onbekend maar oh zo gezond. dus we moesten dit proeven.. Wisten wij veel. wij aten die dingen met schil en al op.. vonden het lastig eten en bedachten langzamerhand dat je misschien de schil er af moest snijden.. uiteindelijk was er iemand die bedacht dat het met een lepeltje heel gemakkelijk ging.

Kortom eten van vroeger.. ik kan nog zoveel meer bedenken, wie weet komt er nog wel een blogje over eten van vroeger.. vond het nu al leuk dit te delen.Ben natuurlijk ook zeer benieuwd naar jullie ervaringen met het eten van vroeger, maar ook wat voor jullie voor het eerst was wat jullie leerde kennen wat nu zo heel gewoon is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten