dinsdag 3 oktober 2017

Soja-- sonee

Aangezien ik vegetarier ben en ik dol blij was dat er vleesvervangende producten op de markt kwamen, die gemaakt waren van soja.. was het een eitje om dit goed vol te houden.

Elke dag gewoon groente met soms rijst en altijd een vega burger etc.. heerlijk en gezond... dacht ik ..

Vriend Chris altijd in voor een onderzoekje doen, kwam met de schokkende mededeling dat het helemaal niet zo gezond was om zoveel soja te eten. Hooguit twee keer per week, omdat het je hele stofwisseling en je hele hormoonhuishouding kan verstoren en dus kan zorgen voor nogal wat problemen..

Toen ik het hoorde, dacht ik eerst nog even ach gelul.. maar gaande weg ging ik onderzoek doen op het internet en er zijn veel tegenstrijdige berichten. maar wat ik las was wel genoeg voor mij om na te gaan denken hoe ik dan mijn eiwitten binnenkrijg op een gezondere manier..
Dus de keus is gemaakt, meer eieren, meer champions, meer peulvruchten etc.. je moet wat tenslotte om toch ook gezond te blijven. Kijk dat ik er onvruchtbaar van kan worden, lig ik niet zo wakker van.. ik heb niet de behoefte om vader te worden.. maar er zijn genoeg redenen om toch op te gaan letten. dus een gewaarschuwd mens telt voor twee.
hieronder staat een artikel over de nadelige gevolgen van soja..
ik zeg dus nu regelmatig in de week.. so-nee..


Het artikel
( een stukje eruit dan)
soja ongezond? Je kunt je het waarschijnlijk nauwelijks voorstellen. Soja werd jaren geleden onthaald als het wondermiddel. Het zou een goede eiwitbron zijn en allerlei gezondheidsbevorderende effecten hebben, maar de medaille heeft een keerzijde. Een ernstige keerzijde die vooral door de Verenigde Staten angstvallig verborgen wordt gehouden en met alle mogelijke middelen ontkracht wordt, omdat soja na maïs het belangrijkste landbouwproduct voor export is van de VS. De sojaboon kan haar boontjes wel doppen, ze weet zich goed te beschermen. En dat is niet zo gunstig voor wie haar eet. Hieronder volgen de 10 belangrijkste redenen waarom soja ongezond is.
Soja ongezond, vooral de rauwe bonen
  1. Saponines – Saponines zijn verdedigingsstoffen van planten om te voorkomen dat ze opgegeten worden. In combinatie met water zijn ze zeepvormend. Saponines geven de plant of vrucht een bittere smaak. Saponines in soja zorgen dat de darmwand meer doorlaatbaar wordt. Zo kunnen stoffen opgenomen worden, die normaal niet opgenomen zouden worden. Deze stoffen kunnen een allergisch reactie uitlokken op zowel voeding als lichaamseigen cellen. Dit laatste kan het begin zijn van een auto-immuunziekte. Dat is helaas niet de enige reden waarom soja ongezond is.
  2. Haemagglutinine – Fyto-haemagglutinine is een lectine. Het is ook een verdedigingsstof van de sojaboon. Haemagglutinine zorgt voor een samenklontering van rode bloedcellen. Hierdoor zijn deze rode bloedcellen minder in staat om zuurstof te vervoeren.
  3. Fyto-oestrogeen – In sojabonen zitten fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen die lijken op onze eigen oestrogenen en daardoor ook dezelfde werking hebben. Dat is misschien handig voor vrouwen die in de overgang zijn, maar voor de rest van de bevolking kan het vrij problematisch zijn. Want wat moet je als man met zoveel oestrogeen? Onvruchtbaar worden. De menstruele cyclus van de vrouw raakt er ook van in de war. En dat is lang niet het enige; wat moeten opgroeiende kinderen met grote hoeveelheden oestrogeen? Voor meisjes kan dit een vroegtijdige puberteit betekenen en bij jongens juist een verlate. Uit onderzoek is gebleken dat een baby die melk op basis van sojamelk te drinken krijgt, dagelijks net zo veel oestrogenen binnen krijgt als er in 5 anticonceptiepillen zitten!
  4. Anti-trypsine – Soja wordt gezien als een belangrijke eiwitbron, maar gek genoeg bevat het anti-trypsine. Trypsine is een enzym dat noodzakelijk is om eiwitten af te breken, zodat ze door het lichaam gebruikt kunnen worden. Anti-trypsine in soja gaat de werking van trypsine tegen. Met andere woorden, soja zorgt ervoor dat het moeilijk verteerd wordt.
  5. Anti-amylase – Amylase is een enzym dat ervoor zorgt dat zetmeel afgebroken wordt. Soja bevat een stof die dit proces tegenwerkt, anti-amylase. Afhankelijk van de toepassing zit er ook zetmeel in soja. Nog een manier waarop soja vertering bemoeilijkt, en niet alleen van soja zelf.
  6. Fytinezuur – Soja bevat veel fytinezuur. Fytinezuur kan de opname blokkeren van bepaalde mineralen zoals zink, calcium, magnesium en ijzer, omdat het ermee samenklontert. Zink zit al nauwelijks in onze voeding. Dus dat is niet bepaald handig.
  7. Goitrogeen – Goiter is Engels voor struma, oftewel krop, schildkliervergroting. De fyto-oestrogenen in soja onderdrukken de werking van de enzymen die schildklierhormonen moeten vormen. In een poging om toch aan de behoefte van het lichaam te voldoen, neemt de schildklier toe in grootte. Dit is een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk kan hypothyreoïdie ontstaan; een te traag werkende schildklier.
  8. Aluminium – De sojaboon trekt aluminium aan. Daardoor bevat sojamelk 100 keer zoveel aluminium als koemelk. Aluminium wordt in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer. Koemelk moet tegenwoordig allerlei bewerkingen ondergaan, voordat het als een pak halfvolle melk in de supermarkt staat. Maar hoe je het ook went of keert, het is en blijft melk van een dier. Aan een sojaboon moet heel veel meer geknutseld worden om er melk van te maken. Een deel van dit proces bestaat uit een soort zuurbad. Dit bad vindt plaats in aluminium tanks. Het zuur veroorzaakt lekkage van aluminium in de melk. Kun je nagaan wat een baby binnen krijgt, als hij/zij babyvoeding op sojabasis te drinken krijgt…
  9. Vitamine B12 – Wist je dat je lichaam zelf vitamine B12 kan maken? Daar heeft het wel trypsine voor nodig. Dat is hetzelfde trypsine als anti-trypsine in soja tegenwerkt.
  10. Vitamine D – Fytinezuur in soja bemoeilijkt de opname van calcium en verhoogt daarmee de behoefte aan vitamine D.

In conclusio

Soja is misschien wel het meest giftige voedingsmiddel dat de westerse mens heeft bedacht om te eten. Die sojaboon wil absoluut niet opgegeten worden. Ze valt haar vijand aan met vruchtbaarheidsproblemen en zuurstoftransportmoeilijkheden en doet er alles aan om niet verteerd te kunnen worden. Als een stier zijn hoorns op je richt, maak je dat je wegkomt. Soja heeft haar hoorns op je gericht.
Wil je het toch eten, doe het dan als een Aziaat: gefermenteerd en in kleine hoeveelheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten