dinsdag 26 september 2023

Pelgrimspad etappe 10 (Nederhemert-Noord - Drunen ,16,8 km)

 

Eigenlijk zou ik vandaag met vriendin Ankie de 100 bruggenloop in leiden gaan lopen, maar aangezien Ankie nog op vakantie is, ik toch niet zo fan ben van in grote massa’s lopen besloot ik om maar etappe 10 van het pelgrimspad te gaan lopen, ten eerste leukere uitdaging en ten tweede onbekend terrein, dus ook weer wat boeiender om te lopen.. de omschrijving is wel veel asfalt, ik begin te vermoeden dat dit pad zo blijft.. a, was route 11 en 12 wel veel door het bos en natuur,wie weet gaat het straks wel in deel 2 meer natuur worden waar ik op hoop,

De voorspellingen zijn iets minder gunstig in de ochtend geen regen in de middag buien,, maar ook daar draai ik mijn handen niet voor om, regencape mee etc. Wel voor het eerst weer in een lange broek wandelen dat is even wennen maar dat zal voorlopig wel zo blijven vermoed ik.
Ver voor de wekker was ik al wakker om te kunnen gaan, toch lukt het me dan om het te rekken totdat ik bepaald had om naar Nederhemert noord af te reizen.. nooit geweest dus ben benieuwd. De route bevat twee veerpondjes wat ook we zijn charme heeft, tenminste als ze gaan.. dat is het spannendste van het geheel. 

De reis naar Zaltbommel ging perfect , daarna was het volstrekt onduidelijk waar de vlinderbus zou stoppen.. totale chaos in mijn hoofd maar ook op het station omdat volstrekt geen aanduiding was voor de plek. Gelukkig kwam het goed kwam de vlinderbus met een stralende chauffeur. Dus ik moest zeggen waar ik moest zijn en Boem ik kon zo mee reizen ideaal. Hij zette me precies af waar ik moest zijn. Dus ik had geen klagen het ging als een trein. Bij aankomst meteen mijn regencape gepakt en alvast aan mijn jas vast gemaakt voor het geval dat. En begon ik aan de wandeling vanuit Nederhemert naar Drunen.. het was een mooie etappe en al vrij snel was ik op het punt van pondje 1 waar je de schipper moest bellen , dus ik bellen , hoor ik geklop achter mij staat de schipper achter mij in een huisje. Terwijl we samen naar het pondje liepen zei ik nog wat hebt u een leuke baan.. kreeg ik een wijs antwoord dat je wel vrijheid hebt maar dan als een geit aan de ketting, je kan namelijk niet weg. Begreep meteen wat hij bedoelde..
 
Bij aankomst op het eiland was het een prachtig stukje  Nederland. Ook het plaatsje Bern waar je door heen loopt is aandoenlijk. 
Om van het eiland af te komen moet je natuurlijk weer met een veerboot, dus terwijl ik nog naar de veer liep gingen er al drie auto’s op, dus ik dacht dat haal ik niet.. bleek de verman gewoon ff op mij te wachten en was de tocht ook nog gratis. Geweldig.
Het stuk na de twee pondjes was even weer het ouderwets gedoe, er stond dat het fietspad was afgesloten maar ik zag alleen dat bord, het bord met verboden voor fietsers en wandelaars was weg gehaald dus ik dacht, wat kan me gebeuren, ik ga anders wel dom kijken en lief lachen als ik mensen tegenkom die me terug willen sturen,  op een gegeven moment zag ik twee mensen met de fiets van de andere kant aankomen, dus ik vroeg of het open was aan de andere kant. Can you speak Englisch en dat kan ik, heb me suf geoefend met Duo lingo, met mijn gesprekken met vriend Erwin in Londen , met mijn reisjes in Berlijn waar ik meteen een nieuwe taal maak, met Engelse en Duitse en soms ook Nederlandse woorden.. maar ik kon uitleggen wat mijn vraag was. en ja ik kon er langs ze waren er ook langs gekomen.   Daarna meteen al in Heusden. En zoals vaak raak ik de route kwijt.zijn vaak de merktekens onvindbaar en verdwaal ik.. zeker als het boekje ook nog iets  anders zegt. Kortom
De stad inkomen ging prima. Eruit werd echter een gigantische zoektocht, maar het is gelukt dank zij komoot kom ik uit de meest onmogelijke situaties hier dus ook uit.

Daarna moest ik nog door Oudheusden. Dat was gelukkig recht toe recht aan. En voor ik het wist was ik bij het pad over de viaduct .. kwamen me twee mede wandelaars van dit pad tegen die pontificaat gewoon doorliepen. Dus ik ben aardig geweest heb ze geroepen of ze ook het pelgrimspad liepen, ja dus , dus ik meteen dan moet u hierin.. ze leek me aan met een blik en toen kwam de sneer . Oh u loopt met het boekje . Zo kunnen wij het ook.. heb lief gelachen  en gezegd klopt maar ik verdwaal niet.. tevens vroegen ze me naar het bootje.. ik vroeg bootje?? Bleek ze de veerpont te bedoelen. Dus ik  die komt ook maar u moet eerst nog door Heusden waar geen merktekens  zijn, dan is het handig om het boekje te gebruiken.. heb maar verzwegen dat daar heel veel fouten inzaten. Met haar u loopt met met boekje. 
 
Na aangekomen op de laatste grote afslag dacht nu ga ik even eten terwijl ik mijn kopje thee had klaar gemaakt. Mijn salade had uitgepakt en mijn eerste 4 happen had genomen begon het toch te regenen.dat ik snel mijn salade heb opgegeten mijn thee achterover gegooid en alleen maar dacht nu opschieten en rugzak om, regencape om en lopen. Langs het pad waren er volgens het boekje veel wielen te zien.. dus ik dacht laat ik eens opletten.. natuurlijk geen wiel gezien, dacht nog even zouden ze zijn weggerot totdat ik me bedacht dat ze wel eens iets aardrijkskundig konden bedoelen, dat natuurlijk opgezocht en dat bleek dus weggespoelde aarde te zijn of iets in die richting, ja dat had ik wel gezien. 

Na een lang stuk asfalt kwam ik op een kruising uit en daar ging het goed mis het boekje zei links naar de Maria kapel, er stond een groot kruis in rood en wit op de boom van hier niet naar toe dan gaat u mis.. de pijltjes wezen rechtdoor.. dus wat te doen de Komoot gaf ook rechtdoor aan, dus besloot ik om maar rechtdoor te gaan. 
Laten we dan het gemak nemen en vooral dat doen wat mij het beste lijkt, na een paar kilometers kwam ik dan aan bij het eindpunt. dus toen was het zaak om een bushalte te vinden. en die vond ik .. wel nadat ik een jongen had gevraagd, deze tocht heb ik eigenlijk voor het eerst een behoorlijk sociaal netwerk opgebouwd, met een paar Engelsen, met een paar wandelaars, al zullen die mij niet meer zo aardig vinden, met een inwoner van Drunen. kortom ik ben mezelf overstegen..  hij kon me precies vertellen waar de halte was, maar of die bus naar Den Bosch ging wist hij niet. nou dat was gauw uitgezocht hij ging naar Den Bosch.. dus ik heb daar even moeten wachten maar daarna was het een prima rit.
 
Bij aankomst in Den Bosch ben ik eerst maar eens heet water gaan halen bij een tentje, en wat bleek ik kreeg het gratis, vond ik zo lief, er zijn mensen die vragen er gewoon 2, 50 euro voor of 3 euro. terwijl je alleen maar heet water vraagt, en ik geloof me ik wil er best voor betalen dat is geen punt. maar die hoge bedragen vind ik nogal wat.. maar goed daarna nog een ijsje gehaald, je merkt dat het ijs seizoen wat over aan het gaan is, de meeste ijsjes die lekker zijn, zijn op en niet meer aangevuld ., dus ik hem maar een snicker ijsje gekocht.. een handvol pinda's in elke hand.

De trein was keurig op tijd en ik heb heerlijk gezeten tot aan Alphen.. daarna naar huis waar ik heerlijk al mijn eten klaar had, alleen maar oppiepen en klaar heerlijk.
Tijdens het eten gekeken naar Master chef, en daarna naar de prachtige film hidden figures, een absolute aanrader.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten