zaterdag 1 april 2023

Lenette van Dongen ( dat doet ze anders nooit)

 

Natuurlijk ga ik na de show van Lenette, de shows staan voor hilarisch en humor, waar ik echt van hou. Daarnaast hou ik erg van haar humor. .

Vandaag ging samen met Heleen en Lisette, die ook gingen, dit wisten we niet van elkaar, maar we kwamen er toevallig achter en dus gingen we samen, ik zat beneden op stand, zij zaten op het balkon dus moesten we goed afspreken waar we elkaar naar de tijd zouden treffen

We zouden van te voren uit eten gaan maar helaas ging dat niet door, om begrijpelijke redenen, en ergens kwam me dat ook wel goed uit.

De voorstelling bezocht ik in Leiden een klein intiem maar geweldig theater, De show begon voor mijn gevoel wat rommelig maar nadat de zaallichten uitgaan is Lenette weer op haar best, hilarische observaties van mensen op de camping, die ik ook herken, haar verhaal over de dildo die op muziek kan trillen, die je in verbinding kan stellen met je sportify app... je eigen play list kan afspelen, ook en speciaal soort pinguïn die je tussen je benen kan stoppen die dan een bepaald geluid maakt. het is hilarisch.. maar zoveel meer ook, er zit zoveel in wat ze zegt, haar bezoek aan de milkshake feesten. maar ook haar oprechte verbazing over de vele kleuren die er ontstaan in de lhbt q etc groep, mag een regenboog ook genoeg zijn..

de prachtige zin,  als je op zoek gaat naar dat je nooit genoeg bent zul je het ook vinden waarom niet, stop met onderhandelen, onderhandel alleen met jezelf, prachtig.. 

Het was een show van uitersten.. maar die raakten zo diep.. ook haar opmerking dat ondanks dat ze zelf haar relatie had beëindigd dat haar hart nog steeds bewoont is.. wat me ook meteen een licht op mezelf liet werpen.. en dat is ook de reden waarom ik nog geen nieuwe liefde heb, mij hart is nog bewoont.. en dat is vertrouwd.. al heb ik de relaties zelf beëindigd..  Waarna ze het prachtige lied zingt van Lady Gaga... uit de film A star is born na de zelfdoding van haar partner in de film.

Eigenlijk is dit een show die je moet hebben gezien, hij is prachtig...

omschrijving van de voorstelling:

Geen bucket list maar een fukkit list. Durf je niet? Dan juist doen! Liever spijt van wél gedaan dan spijt van nooit gedaan. Zo denkt Lenette er inmiddels over. Ze zoekt naar totale vrijheid en vraagt zich af wie ze nog kan zijn… Is er nog iets anders mogelijk dan die prettig afgerichte vrouw die keurig binnen de sociale lijntjes kleurt.
Als geen ander kan Lenette met haar meesterlijke zelfspot een hilarisch verslag doen van haar pogingen zich voorgoed van haar innerlijke Finnik te bevrijden. Rauwer en eerlijker wordt het niet. Wie niets meer te verliezen heeft is eindelijk vrij.

recensie van de voorstelling:

De feest- en levensvreugde spat er vanaf bij Van Dongen

‘I’m in love with your boo-dy’ klinkt het door de speakers. Lenette van Dongen staat opzwepend te dansen op het podium. In de uitverkochte zaal gaan de handjes in de lucht en de voetjes van de vloer. En dan moet de voorstelling nog beginnen, want dit is pas de inloop van Dat doet ze anders nooit. De feest- en levensvreugde spat er vanaf bij Van Dongen.

Net als in haar andere voorstellingen de afgelopen jaren staat Lenette van Dongen gepassioneerd en levenskrachtig op het podium om de ups-en-downs van het leven te bespreken. Ze heeft haar noodzaak gevonden in het aanmoedigen van haar publiek om energiek en open in het leven te staan en geeft zelf het goede voorbeeld. Wie met zoveel passie en plezier op het podium staat, kan eigenlijk niks verkeerd doen.

In Tegenwind vond ze balans na het grondig omgooien van haar leven, in Paradijskleier deelde ze haar lessen in geluk en was ze van plan afscheid te nemen. Nu is er Dat doet ze anders nooit, omdat alles toch weer heel anders is gelopen dan gedacht. De lange cabaretière probeert zich minder aan te trekken van wat andere mensen zouden kunnen denken. Als bewijs houdt ze haar bril op, laat ze haar make-up thuis en speelt ze in de comfortabele outfit van de eerste try-out. ‘Mag ik gewoon lekker rommelen?’, vraagt ze zichzelf. ‘Daar heb ik zin in.’

Eind december lag ze nog in het ziekenhuis na een keeloperatie, maar nu staat ze er toch maar weer, zingend en wel. Alleen het haakwerk in haar decor verwijst ernaar, het was haar tijdsbesteding tijdens het herstel. Wel is ze extra gemotiveerd om alles uit het leven te halen wat erin zit, want: ‘op een dag is je stoel leeg’.

Een ‘rommeltje’ is het geworden, aldus zichzelf. Op een scherm met een directe verbinding met haar iPhone doet ze verslag van de nieuwe dingen die ze heeft geprobeerd. Driftig veegt ze heen en weer door haar foto’s, vertellend over haar dorp, het Milkshakefestival of de geneugten van kamperen in een tentje met horgaas. Soms loopt het vast en moet ze de app opnieuw starten (‘Gék word ik ervan’). Op driekwart kijkt ze verschrikt naar een decorstuk ‘O, dat heb ik nog helemaal niet verteld! Zal ik nog even vertellen waarom dat ding daar staat?’ Ja, zegt het publiek dan braaf, maar dan is ze allang begonnen. Het effect is bijzonder intiem en gezellig, alsof je bij je grappigste vriendin op de koffie bent, in plaats van bij een van Nederlands grootste cabaretières.

Wat Van Dongen zelf ook moge beweren, uiteindelijk staat de inhoud als een huis. Elk gedeeld avontuur, lied of inspirerend citaat komt weer neer op een hartstochtelijk pleidooi om schaamtevrij je volle leven te leven, ook als dat soms lastig is. Zo blijkt dat ‘rommeltje’ van deze komische stuiterbal uiteindelijk gewoon een goed doordacht programma te zijn, dat bovendien precies op de beloofde eindtijd afgelopen is.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten