woensdag 16 januari 2019

letters.... en nog wat mee doen ook

lopend naar mijn lokaal.. bedenk ik me ineens  dat ik een les moet hebben voor de ISK wat met taal heeft te maken. Heb genoeg dingen liggen maar toch.. het zou handig zijn als ik  wat meer dingen heb.

De kaarten met voorwerpen kennen ze al, al kan ik ze eindeloos gebruiken omdat er zoveel kaarten inzitten door mij gemaakt in totaal ongeveer 500 stuks dus daar kan je lang mee door. Daarnaast laatst bij de Action een spel gekocht waarbij ze een plaatje zien met voorwerpen die ze kunnen uitbeelden.
Bij de Kringloop ooit oude kwartetten gekocht met dieren, met verkeersborden, die ik ook gebruikt om ze dingen te laten uitbeelden en met taal te werken.

Nadenkend  hierover bedacht ik me, ik ga gewoon briefjes maken met de letters uit het alfabet en die ga ik opvouwen en ze moeten dan een voorwerp bedenken die ze  moeten uitbeelden die met deze letter begint.. is een uitdaging omdat je ook meteen een beroep doet op hun woordenschat.

Het was zoals altijd weer een feestje met deze klassen, ze bedenken prachtige dingen maar ook heel verrassende dingen.. Bij de letter g stond een leerling een komkommer uit te beelden.. ze dacht aan de kleur groen...  heel bijzonder hoe soms de gedachten lopen  ook de letters Q X Y zorgden voor wat moeilijke gezichten en blikken.. maar uiteindelijk kwamen ze tot prachtige dingen.

bij de Y werd een bakje pap uitgebeeld en men riep massaal yoghurt.. bij de X een xilofoon, bij de Q een horloge. een Quartz horloge.

Het was een prachtige les waarin de leerlingen weer eens creatief om konden gaan met taal.. heerlijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten