maandag 7 januari 2019

joanna lumley silk road

Al eerder had ik een programma gezien met Joanna, ook een reisprogramma, al ging dat programma bij mijn weten over terug naar haar roots in India.

Gelukkig heeft de BBC besloten om haar weer een reis te laten maken, en nog leuker.. Max heeft besloten deze reis te kopen en uit te zenden..

Het waren 4 afleveringen maar ik heb ademloos zitten kijken, wat een mooie beelden zitten er in deze serie. Tevens krijg je blikken in landen waar je het bestaan van weet, en zij weet juist de plekken uit te zoeken waarbij je denkt dat wil ik in het echt zien. ik wil daar heen.. 

Zo was ik erg onder de indruk over haar gedeelte over Iran, onder de indruk over het vuur dat ergens al 1400 jaar brand, tevens over hoe mooi dat land is.. een optie om ook eens te gaan bezoeken. 
Van een collega weet ik dat het een mooi land is dat erg open staat voor anderen, ze zijn er blij als je komt en vragen vooral hun land te promoten omdat ze door toerisme geld binnen kunnen halen.

Tevens het stukje over  Azerbeidzjan de hoofdstad waarin prachtige moderne gebouwen staan.. erg mooi en indrukwekkend, dat je de neiging krijgt om er heen te gaan.

Een vriendin van mij verzuchte al dat ze twee maanden vrij gaat nemen om deze zijden route te gaan volgen.. zo onder de indruk hiervan.

Soms is Joanne wat overdreven omdat alles lief en geweldig en mooi is, maar dat is haar vergeven , ze doet het prachtig goed en mooi en ik geniet

Voor een ieder die deze serie heeft gemist, van reizen houd, ik zou zeggen uitzending gemist..  om hem alsnog te bekijken.

hieronder een stukje info wat er in alle afleveringen voorkomt


De reisdocumentairereeks Joanna Lumley’s Silk Road. De voormalig Absolutely Fabulous-ster volgt in deze vierdelige reeks de historische zijderoute. Van 200 voor Christus tot de middeleeuwen strekte dit gevaarlijke wegennetwerk zich uit over een lengte van 16.000 kilometer.

Aflevering 1 -
Joanna begint haar reis in het Europese vertrekpunt van de zijderoute, Venetië. Hier ontdekt zij hoe Venetië rijk en machtig is geworden dankzij de zijderoute. Ze vervolgt haar reis naar Albanië, waar de Via Egnatia doorheen loopt, een weg die de uitersten van het Romeinse Rijk, Rome en Byzantium, met elkaar verbond. Na Albanië reist Joanna door naar het Turkse Istanbul, een belangrijke stad in de zijderoute en de verbinding tussen Europa en Azië.
Aflevering 2 –
In de tweede aflevering reist Joanna van de Zwarte Zee naar de Kaspische Zee, door voormalige Sovjetstaten Georgië en Azerbeidzjan. In Georgië bezoekt ze badplaats Batoemi en de romantische hoofdstad van Georgië, Tbilisi. In Kacheti ziet ze voor het eerst een echte zijdeworm. Joanna vervolgt haar reis naar Azerbeidzjan waar ze leert hoe ze een kelaghayi maakt, een traditionele zijde sjaal. Deze aflevering eindigt in Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan en ook wel ‘het Dubai van de Kaukasus’ genoemd.
Aflevering 3
In Iran bezoekt Joanna de steden waar de ideeën en filosofieën van het Perzische Rijk zijn ontstaan en verspeid zijn over de zijderoute. Ze begint haar reis in de hoofdstad van Iran, Teheran. Ook bezoekt ze de steden Kashan, Isfahan, Yazd en Shiraz. Ze eindigt haar etappe langs deze bijzondere steden in Persepolis, de ceremoniële hoofdstad die symbool stond voor de macht van het Perzische Rijk.
Aflevering 4 –
In de laatste aflevering van deze reeks reist Joanna Lumley af naar Oezbekistan en Kirgizië. In de Kyzylkum-woestijn reist ze 3000 kilometer oostwaarts, hier doorkruist ze allerlei verschillende landschappen. Joanna eindigt haar reis langs de zijderoute in de imposante 15e-eeuwse karavanserai Tash Rabat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten