woensdag 9 april 2025

Saman Amini ( onaantastbaar) theater

 

Bij een dag van Lowan, zagen Marlous en ik deze geweldige cabaretier, ik had hem wel eens in het verleden gezien op de Parade, was toen al onder de indruk van zijn spel en verhaal. Destijds was de foto van het jongetje op het strand het symbool voor de bootvluchtelingen uit Syrië, die wereldwijd werd vertoond en behoorlijk veel emoties opriep bij iedereen die een hart had en gevoel.

Om eerlijk te zijn was ik hem alweer een beetje vergeten, ik had hem wel een tijdje gevolgd op  Facebook, maar nooit meer bij stil gestaan dat hij nog wat zou doen, tot de conferentie van het Lowan, ineens zag ik hem dus weer en moest meteen weer vreselijk lachen om zijn verhaal en humor. Kortom het was tijd om weer eens een van kennis te nemen van zijn avondvullend programma.. om te kijken hoe deze is.

  De voorstelling was heel anders dan ik  me had bedacht, het was een avond waarin hij over zijn eigen verslaving, zijn eigen traumas sprak, met wel een prachtige vormgeving.. maar ergens zat er steeds in mij het stemmetje ik zit te kijken naar een stuk onverwerkte emotie. een stuk therapie die nog moet worden afgerond. Wel zaten er mooie dierbare en ontroerende stukjes in, maar echt veel te lachen viel er deze avond niet, wat je ook merkte aan de zaal. er was weinig om te lachen, alleen dan een hysterische vrouw die om alles lachte wat ook totaal niet grappig was... 

Kortom ik heb Saman niet in mijn hart gesloten als cabaretier wel als persoon, maar ik ben er achter dat ik niet vaker naar een show van hem ga..

recensie van dit stuk:

 Charismatische Saman Amini vertelt speels over de monsters die hij in de ogen keek

‘Welkom bij mijn show: Saman Amini is Onaantastbaar. U kent mij wellicht van mijn vorige shows waarin ik zware thema’s behandelde zoals racisme, vluchtelingenproblematiek en integratie. Daarom gaan we het vanavond wat lichter aanpakken… We gaan het hebben over trauma’s, suïcide en depressiviteit.’ Alhoewel je door deze woorden een zwaarmoedige avond zou verwachten, is niets minder waar. Van begin tot eind weet hij de avond in te pakken met humoristische en scherpe anekdotes, zelfreflectie en muziek.

Hij is present, vurig en zijn charisma is aanstekelijk. Zijn interacties met het publiek en de vrijheid in zijn performance zorgen voor een speelse, warme sfeer in de ruimte. Tijdens de voorstelling betrap ik mijzelf erop dat ik me afvraag waarom hij nog niet een grotere ‘ster’ is. Of je het nou de X factor wilt noemen, of ‘hij heeft de veer van de duivel’ zoals Turken het zeggen, hij heeft het.

In zijn voorstelling vertelt hij openhartig over zijn verslavingen. Hoe hij eens zo ‘stoned als een Jamaicaanse garnaal’ ’s nachts thuiskomt en vertwijfeld de woonkamer inkijkt: zijn dat nou zijn moeder, zusje en geliefde, die samen op dit tijdstip hier zijn? Of heeft hij iets geks gerookt?

Het blijkt een interventie, met begeleiding van ene Arnold The Mediator. Zijn geliefde drie vrouwen maken zich ernstig zorgen over zijn drugs- en seksverslaving, waarbij zijn vriendin uitlegt hoe verschrikkelijk ze het vindt dat hij zich masturbeert, terwijl zij ‘er naast ligt te slapen’. Hij kan wel door de grond zakken. Alsof dit al niet gênant genoeg is, moet Amini op zijn eigen interventie ook als vertaler optreden voor zijn Iraanse moeder. Hij probeert de boel nog te redden, dat mensen die regelmatig masturberen minder kans op prostaatkanker hebben. ‘Dit is mijn strijd tegen kanker!’, roept hij tevergeefs. Het levert pijnlijk hilarische komedie op.

Het is de start van zijn verhaal over verslavingen en de oorzaken daarvan. Het wordt een trip down memory lane: zijn eerste verliefdheid in Iran, de dromen van een kind in armoede, ‘de laptop gate’ in het azc, zijn vriend Sabri die een ander levenspad is toebedeeld, de reactie van zijn vader als Amini een glas water laat vallen, op het randje van de samenleving leven, kind mogen zijn, gezien worden.

Het decor is praktisch. Aan de linkerkant een vleugel en gitaar, en rechts een rechthoekig crèmekleurig zitje. Wat opvalt zijn de gevulde zakken die aan de rechterkant van het decor erboven hangen. De zwarte zakken staan voor de trauma’s, die letterlijk uit de lucht vallen op het moment dat Amini die in het verhaal oploopt. De rode zakken staan voor de vier fasen van trauma: ontkennen, herkennen, erkennen en heling.

Hoewel de anekdotes pijn en verdriet oproepen, blijft het luchtig met gevoelige momenten. Hij deelt de verhalen ook via Nederlandstalige muziek, die soms poppy, soms gevoelig, soms meer reggae klinkt. En wordt daarbij begeleid door zijn ‘silent partner’ Martin Verheesen, die prachtige melodieën speelt op piano of gitaar. Verheesen voelt als de grote, lieve, ondersteunende broer op de achtergrond, die hem wel zal vangen als het nodig is. Dat gebeurt ook wanneer Amini bij een lied niet op tijd begint te zingen, terwijl Verheesen speelt. Hij kijkt de muzikant aan, die telt en samen starten ze opnieuw. Dingen gaan soms mis. So what. Opstaan, en door! Onbedoeld zien we eigenlijk dat Verheesen de ouder is, die Amini niet heeft gehad.

Kinderen die niet gezien worden krijgen als volwassene gezondheidsissues, zegt Amini me na afloop. In de voorstelling vertelt hij dat hij er zelfs suïcidale gedachtes van kreeg. Het had nooit zover hoeven komen als hij eerder om hulp had gevraagd. Want ‘monsters verdwijnen als je ze in de ogen kijkt! Ik ben nu 3 jaar vrij van verslaving en heb geen suïcidale gedachten meer!’.

‘Hoe zou het zijn geweest als mijn vader hulp had gezocht?’, bevraagt hij. Wat was daarmee voorkomen geweest? We hebben geen idee, maar wat ik wel weet is dat je hart niet alleen breekt, maar ook open gaat zodra je de donkere krochten van het leven hebt gezien. Wie de diepste krochten heeft meegemaakt kan grote hoogtes bereiken. Juist als je niet gezien bent kan dat als een vuurtje werken. Ik vraag mij af of Saman Amini had kunnen worden wie hij nu is als hij die donkere krochten niet had gezien.


maandag 7 april 2025

A complete unknowm ( film)

 

Heleen appte mij dat ze heel graag deze film wilde zien, ik zag hem ook zitten maar zou met Paulien en Nico, die konden helaas niet dus heb ik de keus gemaakt om met Heleen te gaan kijken.
 Om half 8 heb ik Heleen opgehaald om samen naar de film te gaan op de laatste avond van de wintertijd.
 
We waren keurig op tijd en wat heb ik genoten van deze film, het tijdsbeeld wat je ziet, maar ook hoe er in gespeeld werd. Vooral was het bijzonder dat wel zijn vele roken en drankgebruik zichtbaar was, maar volgens mij gebruikte hij niets wat hem  onder andere invloed bracht, al weet je dat natuurlijk nooit zeker. Wel vond ik weer wat ik steeds bij dit soort films zie de volstrekte eenzaamheid maar ook de hunkering naar bevestiging van hen zelf, de liefde die ze niet krijgen omdat men verliefd is op de persoon die ze zijn op het podium maar niet op de persoon die van binnen zit en die niet of nauwelijks zichtbaar mag zijn.
Deze film is een absolute aanrader..

recensie van de film:

 Regie: James Mangold | Scenario: Jay Cocks, James Mangold | Cast: Timothée Chalamet (Bob Dylan), Elle Fanning (Sylvie Russo), Edward Norton (Pete Seeger), Monica Barbaro (Joan Baez), Boyd Holbrook (Johnny Cash), e.a. | Speelduur: 141 minuten | Jaar: 2024

Komiek Dana Carvey maakte ooit een scherpe parodie op het schrijven van songteksten: door een onzinnige zin eindeloos te herhalen, wordt een diepere betekenis geïmpliceerd. Muzieklegende Bob Dylan staat bekend om zijn gelaagde teksten, maar ook hij maakt zich soms schuldig aan deze herhalingstechniek als we A Complete Unknown moeten geloven. Toch laat de film op treffende wijze zien dat zijn werk dit soort trucjes overstijgt.


Een onbekende jonge muzikant, die zichzelf Bob Dylan noemt, bezoekt zijn idool in het ziekenhuis om een lied voor hem te zingen. Dat maakt indruk, en hij wordt onder de vleugels genomen om te groeien als folkartiest. Dat lukt, maar Dylan ontdekt al snel dat hij zich niet in een hokje wil laten plaatsen. Hij leert ook hoe lastig het is om daaraan te ontsnappen als het publiek hem al als folkzanger heeft omarmd.

Veel biografische films idealiseren hun onderwerp en hebben een blinde vlek voor nare karaktertrekjes. Regisseur James Mangold is gelukkig niet bang om ook de schaduwkanten van Dylan te belichten. Net zoals hij in Walk the Line Johnny Cash niet spaarde en hem verantwoordelijk hield voor zijn destructieve keuzes, schetst hij hier een evenwichtig beeld van Dylan: een briljant songwriter, maar ook een egocentrisch en ongrijpbaar figuur.

De vraag bij elke biografische film is of deze ook boeiend is voor kijkers zonder affiniteit met het onderwerp. In het geval van A Complete Unknown is het antwoord een volmondig ja. Het verhaal is pakkend (en beslaat gelukkig slechts een klein deel van zijn leven), het acteerwerk is sterk (de acteurs zingen én bespelen zelf hun instrument) en het geheel is kundig in beeld gebracht, op wat minder geslaagde computergegenereerde achtergronden van New York na.

De onconventionele opbouw zorgt voor een interessante dynamiek. In plaats van de gebruikelijke opmars naar roem gevolgd door de onvermijdelijke val, belicht de film Dylans groei en maakt vervolgens een sprong in de tijd waarin hij al een gevestigde artiest is. Deze aanpak voorkomt voorspelbaarheid en houdt het tempo hoog.

Bob Dylans karakter is net zo wispelturig als zijn carrière. Het ene moment is hij een gevoelige artiest op zoek naar liefde die maatschappelijke thema's perfect in zijn teksten vangt, het andere moment is hij een egocentrische hork. A Complete Unknown is echter geen getrouwe vertelling. De tijdlijn is aangepast voor het ritme van het verhaal, sommige gebeurtenissen zijn verdraaid en privégesprekken zijn volledig gefictionaliseerd.

Net zoals Bohemian Rhapsody veroorlooft de film zich veel creatieve vrijheid (dat mag als fictiefilm) en eindigt hij met een live optreden. Minder iconisch en bekend dan Queens concert, maar met een diepere laag: moet Dylan geven waar het publiek om vraagt, of trouw blijven aan zichzelf? Net zoals Whiplash vragen opwierp over de ethiek van muzikale perfectie, stelt A Complete Unknown een prikkelende vraag: heeft het publiek recht op een artiest zoals zij hem willen, of heeft een artiest het recht om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden?

De film fascineert van begin tot eind. Hij toont niet alleen waarom Bob Dylans muziek belangrijk was, maar geeft ook een boeiende blik op de complexiteit van de man zelf. Zijn liedjes zijn een kwestie van smaak, maar de film zal niemand vervelen.
 

 

het was nu extra zwaar.. de zomertijd he...

 

Gruwel.. ik ben echt niet vies van het sporten hoor maar dat uurtje minder slaap is toch niet echt mijn favoriet om eerlijk te zijn....

In de app stond van een sportmaatje de onderstaande foto en ik dacht alleen maar ja daar ben ik het zo mee eens..


 maar toch, ondanks dat de film laat was afgelopen en ik de nieuwe tijd dus inderdaad pas om half 1 in bed lag.. was het wel de moeite waard om in ieder geval de wekker te zetten om een poging te doen om toch vroeg op te staan..Het is gelukt ook tot de grote verbazing van mijn sportmaatjes die niet hadden verwacht dat ik er zou zijn.. tenslotte ben ik een uitslaper  maar ja ik was op tijd wakker en dan moet je gaan vind ik altijd.
 
Dus ik was er..
De warming up bestond uit:
eerst een soort tikspel. waarbij we in tweetallen in hoge plank stonden,  1 persoon was de tikker de ander moest rennen en dan bij een tweetal aansluiten in hoge plank de ander moest dan gaan rennen en naar een andere plek toe erg leuk.
 
Daarna het spel met de wallball, in squat houding en dan zei Marco.  hoofd, schouders, knie, teen etc en als hij bal zei ging het erom wie het eerste de bal te pakken had.. dat heb ik heel goed gedaan was geen 1x af hiermee, de verliezer moest dan of 5 squats maken en later 5 burpees.
 
daarna kregen we de echte wod.
EMOM
15 minuten
1ste 10 boxjumps en10 jumping jacks
2de 15 squats  en 10 jumping jacks
3de 10 pushups en 10 jumping jacks
4de 20 lunges   en  10 jumping jacks
5de 20 situps   en 10 jumping jacks 


 
daarna kwam de killer wod
in twee tallen gelukkig ( ik ging met Kevin)
 you go i go
 
amrap
30 minuten 
30 m run
30 thrusters
30 wallballs
30 sit ups
30 m burpee broadjump
30 x touw slingeren
 
 het kaartspel
je trekt een kaart en als je een getal had moest je de bijbehorende oefening doen
 harten =  kb swing
klaver =  wallballs
schoppen = dips
ruiten = deadlifts 
Boer = 10 salmballs 
Vrouw = 10 situps
koning = 10 burpees
 aas = 10 keer touwslaan
 Joker mocht je aan iemand 10 burpees geven


 buikspieroefeningen.

 1 minuut

1 plank

2 mountainclimbers

3 side plank links

4 side plank rechts

5 sit ups

6 burpees

Eindelijk mochten we rekken en strekken, ik vraag me vaak af waarom omdat ik het eigenlijk nooit echt voel maar goed het is kennelijk heel belangrijk om het te doen dus ik doe leuk mee.

Als absolute top is het drinken van de thee met elkaar.

 

zaterdag 5 april 2025

We gaan weer...

 

Ja het weer is prachtig, de route zit in mijn hoofd, we gaan weer lopen.. tas op de rug met een salade en water voor een korte break en dan gaan met die banaan, we gaan vandaag proberen de 15 km te halen als dat lukt dan kan ik de eerst volgende keer weer gaan wandelen de paden die ik moet en wil afmaken en wil doen..

Dus ik was er klaar voor, ik ben vanuit mijn  huis gaan lopen naar Woubrugge om daar dan over de brug te gaan richting Hoogmade, en dan wilde ik afslaan naar Alphen, langs de molen daar om dan uiteindelijk uit te komen bij de Maximabrug.

Het plan was meer dan goed, dat was duidelijk, de uitvoering ook tot aan een bepaald punt..  maar dat later in het verhaal.

Het was even wennen met mijn wandelschoenen aan, ze moesten even goed gezet worden , maar nadat dat was gedaan liep ik als vanouds. het doel was 13 km..deze dag.

Het is gek, de route ken ik uit mijn hoofd maar ik was toch ergens er met mijn hoofd niet bij dus ik liep wat onhandig richtig Woubrugge maar ik ben er aangekomen waar ik wilde zijn.

Het liep  lekker, bij de boerderij langs waar je heerlijke groentes kan kopen van het land, om zo bij de rotonde uit te komen.  na de tweede rotonde ben ik ook rechtdoor gegaan om uiteindelijk langs de begraafplaats te lopen en dan de afslag naar de Lagenwaardse molen, daar stonden borden dat er geen doorgang was voor fietsers en bromfietsers, dus ik dacht als wandelaar kan je er wel gewoon langs.. dat staat niet aan gegeven.

Na een prachtige tocht kwam ik dus uit bij Lagenwaardse molen, en tot mijn verbazing was er dus wel een kleine doorgang maar dan moest je over het terrein van de molen. Er stonden wel allemaal bordjes met verboden toegang, maar ja die kan ieder gek kopen in welke willekeurige winkel ook, het waren in ieder geval geen echte borden. Dus ik heb wat staan te dralen om uiteindelijk te besluiten om toch maar te gaan lopen over het erf. De molen stond de goede kant op dus ik kon geen klap van de molen krijgen, dus ik over het pad, langs de woning, langs een schuurtje waar de deur van open stond..  maar ik dacht geen hond gelukkig. Ineens werd er driftig op het raam getikt.. dus ik dacht ik doe alsof ik gek ben ik loop door  ben tenslotte al bijna op de brug om weer over het water te gaan en dan op het pad dat ik wilde volgen.. Ineens een hele boze meneer of ik dat normaal vond, nou eigenlijk vond ik dat wel. dus ik zo.. het is toch een doorgaande route en we kunnen er niet langs met de fiets maar wel ter voet en dat staat er niet dat dat niet mag.. nou hij moest even denken. Ik heb heel nederig mijn excuus aan geboden maar dacht drie stappen en ik ben van de brug af en op de openbare weg.. Heb al vaker over verboden paden gelopen, want teruggaan is geen optie tenslotte, opgeven ook niet. Maar die meneer bleef er maar over doorgaan, met de opmerking had u niet kunnen  vragen, ik zei meteen ja natuurlijk maar er was toch niemand om het aan te vragen. maar dat ging er niet in. ik heb mijn excuus nog een keer aangeboden en ben daarna maar door gelopen ik dacht het is goed zo.. ( geef toe het was niet netjes maar dan had de gemeente al aan het begin duidelijker moeten zijn) Dus ik vervolgde mijn weg op het gekozen pad. Ondertussen kwam er een paar oudere mensen aan fietsen en die waarschuwde ik dat ze er niet langs konden maar die keken mij aan of ik de boel zat te belazeren, en zeiden heel stellig dat zien we dan wel.. ik zo  heel lief tot zo dan.. 

Er waren nog een aantal mensen die ik tegenkwam en die ik waarschuwde en die gingen wel terug. Halverwege ben ik even gaan zitten en heb ik maar mijn salade gegeten en daar kwamen de twee door fietsers weer. Ze keken nu wat vriendelijker en zeiden heel lief  eet smakelijk.. Ik heb keurig dank je wel gezegd maar had eigenlijk willen zeggen Told you so... maar ja dit was al lol genoeg.

Daarna  mijn pad vervolgd om uit te komen bij de Maximabrug en door te lopen langs de Rijn naar huis. een prachtige 15 km op de teller en het ging goed. ik ben weer klaar voor het grotere werk lijkt het.










 

Examen stunt

 

Vandaag was het de laatste dag dat de 4de klassers op school waren, ze gaan het examen in. Traditie getrouw gaan ze dan natuurlijk een stunt bedenken, dat hebben ze ook gedaan dat bleek. Dit is gedaan in goed overleg met 3 docenten van de school die betrokken zijn en dus graag meedenken in de bovenbouw

De stunt begon natuurlijk met in de bomen toiletpapier.. ik denk dan altijd terug aan onze periode van corona waarin mensen ladingen toiletpapier gingen hamsteren. heb ik dus nooit begrepen.

Toen ik op school aankwam bleek dat de ingang was geblokkeerd met strobalen, wat erg leuk is want ze hebben in de avond een boerenbal.. dus dat past mooi bij het thema.

Van de organisatie had ik  al gehoord wat ze gingen doen, ze gingen namelijk de docenten die in klas 4 les hebben gegeven, meenemen naar het plein, daar moesten ze een soort van spelencircuit doen. Ze moesten eerst de school in om daarna de trap op te rennen, de grote trap af, en dan moesten ze op het plein voetballen terwijl de leerlingen ze met waterpistolen natspoten. als ze gescoord hadden mochten ze naar  de picknick tafels waar ze een spel moesten spelen en degene die won kreeg een prijs.

Dagen van te voren hadden de leerlingen al t shirts laten drukken waarop de docenten stonden, heel gaaf.

Ze hadden het heel goed voorbereid en bedacht en ook de school was natuurlijk een puinhoop maar wel zo dat het met gemak opgeruimd kon worden dat koste geen of weinig tijd. De leerlingen hadden heel goed bedacht dat ze niet gingen storen als de deur dicht was van een lokaal omdat daar dan les werd gegeven, en dat was voor de lessen die ik draaide erg goed. zeker met de isk leerlingen Wel zijn er natuurlijk een paar leerlingen binnengekomen die met confetti, gelukkig strookjes gekleurd papier,  dus dat was zo opgeruimd, in het lokaal schoten maar wel zo dat het op de vloer kwam. kortom  alle lof en respect voor hoe goed ze het hadden geregeld.

Na afloop was er een BBQ op het plein voor de organisatoren en andere leerlingen van klas 4. Een mooi en waardig afsluiting van 4 jaar op onze school.

De aula was helemaal in de stijl van boerderij met strobalen etc prachtig.

De avond was er nog een feest voor de leerlingen, Boerenbal was het Thema, dus ik ben even wezen kijken, iedereen zag er prachtig uit, de docenten helemaal in de stijl van boeren.. heel tof, het was een lekker sfeertje en de leerlingen kunnen met een gerust hart het examen in.. en gaan genieten.


 

donderdag 3 april 2025

René van Meurs, Noodzakelijk kwaad, ( cabaret)

Wat erg, ik leefde in de veronderstelling dat deze voorstelling op 4 april was, dus ik was klaar om te gaan sporten totdat ik ineens een herinnering zag op mijn telefoon van het Castellum dat ik daar om 20.15 werd verwacht.. dus ik als een gek me weer omgekleed, geen tijd gehad om mijn sportmaatjes af te melden dat ik niet kwam. en ik naar het Castellum en ik heb er geen moment spijt van, wat een geweldige voorstelling was dit. ik heb vreselijk moeten lachen...  om wat hij speelt en zegt. ideaal, is een druk mannetje op het podium.. maar dat maakt het ook wel erg energiek.. Ook het verschil tussen man en vrouw werd vakkundig behandeld.. dat zijn vrouw boos op hem is omdat hij in haar droom gemeen is geweest.. maar ook over het maken van een knutselwerkje van zijn zoon om afscheid te nemen van zijn juf waar hij zo trots op is. maar wat in de beleving van de volwassen docenten  op een piemel lijkt.. geniaal gevonden..  

Het is een voorstelling waarbij het boek opengaat en langzaam gaat het boek dicht, bijna ongemerkt word het speelvlak steeds kleiner en sluit het boek als einde van de voorstelling. prachtig. een absolute aanrader.. gewoon om een avond te lachen om dit top talent.

recensie van de voorstelling:

 Een briljante auto-psychologische thriller als cabaret

Ook al heb ik altijd gelijk, ik krijg het nooit, niemand geeft eens toe dat ik gelijk heb, en als ik toch gelijk heb, dan zal iedereen dat betwisten: deze woorden vormen de leidraad in de nieuwste cabaretvoorstelling Noodzakelijk kwaad van René van Meurs.

Het is ook de openingstekst waarmee hij meteen de toon zet, hilarisch, behoorlijk assertief, ongedurig heen en weer lopend over het podium. Het gaat over de keer dat hij tankte en naar de wc wilde, tachtig cent moest betalen, dat niet deed, hij zag een andere volwassen man onder het poortje door kruipen, Van Meurs deed dat ook. Komt er een medewerker, gaat die andere man liegen dat hij níet onder het hekje door kroop. Van Meurs zag het hem echt doen. Er zijn camerabeelden. Ja, maar de medewerker laat weten ‘niet naar twee volwassen mannen te kijken die te beroerd zijn tachtig cent te betalen en onder een hekje door kruipen’.

In die eerste scène zit alles al besloten wat Noodzakelijk kwaad tot een briljante voorstelling maakt: een alledaags en herkenbaar gegeven tot in de finesses uitvergroot, met een fikse dosis absurdisme en inderdaad, als grondtoon, een krachtige wil tot gelijk willen hebben. En ook zelfspot. Het decor bestaat uit twee enorme wanden die in een driehoek staan. Op die wanden is de hemel geschilderd met witte wolken, mooi gedaan; heel langzaam, maar je ziet het nauwelijks, schuiven die beide decorwanden naar elkaar toe, totdat aan het slot het decor dicht is geklapt.

Het tempo van Van Meurs is overrompelend; hij loopt soepel en beweeglijk heen en weer over het podium, af en toe gaat hij zitten op een doorzichtige plastic kruk, maar nooit langer dan een enkele seconde. Aanvankelijk lijkt het een aaneenrijging van overdreven scènes, waarin voor de vriendin van Van Meurs een cruciale rol is weggelegd.

Kleine aanleiding, desastreuze gevolgen. Het is superkomisch, je leeft als toeschouwer mee met haar én met Van Meurs, en ja: wie heeft er gelijk? Geleidelijk komt er een vorm in de ogenschijnlijke losheid. Van Meurs als ik-persoon ziet in dat hij een ‘assertiviteitsprobleem’ heeft, zodra iets hem niet zint of zodra de zaken anders lopen dan hij zich had voorgesteld, dan brandt hij los. Hij gaat alsnog zijn gelijk halen.

In die opgefokte wervelwind tussen gelijk en ongelijk, tussen verongelijktheid en empathie slingert de voorstelling zich heen en weer. Op aanraden van de nog altijd naamloze vriendin gaat hij aan oosterse gevechtsport doen, bij ene Harm in Amsterdam-Noord. Van Meurs wil er meteen op los slaan, stukken hout met zijn handen klieven en meer. Maar Harm houdt hem kalm, ‘never do anybody any harm’.

Deze sessies met Harm vormen de raamvertelling van het geheel. In dit opzicht is Noodzakelijk kwaad, geregisseerd door Laurens Krispijn de Boer, een auto-psychologische thriller, als die combinatie zou bestaan, en zo niet, dan heeft Van Meurs daar het recht op. Alles draait om Van Meurs zelf, alsof de voorstelling óók een vorm van psychotherapie is.  Hoe komt Van Meurs af van zijn opvliegendheid? Waarom wil hij altijd gelijk hebben? Het is schitterend hoe hij dat gelijk willen hebben zodanig manipuleert dat hij elke keer volkomen gelijk heeft, ook al heeft hij het niet.

Relatietherapie, ook zoiets waar deze voorstelling over gaat. In een fantastische scène laat Van Meurs zich verleiden door een vrouw die in een auto naast hem rijdt om, gehoorzamend aan haar gebaren, achter haar aan te rijden naar een parkeerplaats. Hij stelt zich een prachtige vrouw voor, met lange benen, een vrouw die alle mannen terugzet in ‘fabrieksstand’. Alles op nul, behalve het libido. Maar hij wil geen ‘parkeerplaatsseks’ met haar, want hij heeft zijn vriendin en een zoontje, Jesse. Als de langbenige prachtvrouw is uitgestapt, zegt ze tegen hem: ‘Je achterraam staat open, je baby wordt kletsnat van de regen.’

Van Meurs kan hard uit de hoek komen, zoals in deze scène: mooie vrouwen hebben iets voor op niet-mooie vrouwen en als ze dat niet beseffen, dan hebben ze een probleem met hun uiterlijk. Seks, plassen en meer onderbuikgerelateerde grappen vormen een vast ingrediënt. Als Van Meurs bij het afscheid van juf Tineke van de kinderopvang een tekening moet maken, dan volgt hij met wasco de omtrek van zijn opgestoken duim. Waarop die lijkt? Drie keer raden.

Dat levert een geweldige dialoog op met de directrice die hierin van alles zit. Ze roept Van Meurs op het matje en verwijt hem een kunstenaar te zijn. Wat zij niet allemaal in die onschuldige tekening ziet, jazeker, ze heeft een ‘museumjaarkaart’.

Aan het slot gaat Van Meurs met twee vrienden Jos en Mark naar een bungalowpark in het Veluwse Uddel. Ze gaan eens flink drinken. Van Meurs is door zijn vriendin voor twee dagen uit huis gezet. De humor van Mark en Jos is fantastisch down to earth, geheel zoals het in Van Meurs’ geboorteplaats Schipluiden (Zuid-Holland) de gewoonte is.

Zonder het te weten neemt Van Meurs een stuk spacecake, en dat levert één van de extreemste komische situaties op. Zo komt hij een hamster tegen die het ringvormige zoutje Nibbit rijgt aan veterdrop. Dat gaat tot in het krankzinnig-absurde door.

Op de volgende ochtend verschijnt de vriendin plots in het vakantiehuis, ze is gebeld door de vrienden. Van Meurs speelt drie mogelijkheden als antwoord op haar vraag ‘of hij haar gemist heeft’: woedend worden dat ze is gekomen. Dus gelijk willen hebben. Toegevend verliefd en verzoenend doen, ja ik heb je zo gemist. Of iets daartussenin, als en vorm van balans. Want dat heeft de vechtsportleraar hem verteld: je balans vinden, wortelen als een boom met je handen als takken in de wind. Ondertussen is het decor met de blauwe wolkenhemel geheel dichtgeklapt. En Van Meurs heeft een meer dan schitterende show afgeleverd.


 

Lubach op RTL 4

 

Ach zo naar uitgekeken de show van Lubach, ik vond hem scherp, ik vond hem leuk en hij pakte dingen aan. maar ik weet niet wat het is maar in de huidige samenstelling, met een te luide lachband, om alles wat maar enig zins grappig is, tevens de flauwe schuine  humor wat steeds weer naar voren komt, het is het nog niet voor mij. Kan ook liggen dat hij nu anders is dan vorig keren, maar ik zie op dit moment alleen maar een mannetje die eigenlijk vecht tegen de bierkaai, het lijkt erop dat hij aan regels gebonden is terwijl hij bij de vorige zender gewoon een vrijbrief had om te doen wat hij altijd doet. rechtstreeks opmerkingen maken en zonder een blad voor zijn mond te nemen. Dit komt er voor mijn gevoel niet helemaal uit dit keer wat ik voor hem jammer vind. Ondanks de lovende kritieken in de onderstaande recensie kan ik het nog niet onderschrijven. ik denk dat ik met de volgende zin alles uitleg wat ik er tot nu toe van vind.. ik heb nog niet 1x in  1x alles bezien, ik viel steeds in slaap bij deze show... 

diverse fragmenten van recensie

 Na de veelbesproken overstap van de NPO naar het commerciële RTL, keerde Arjen Lubach maandagavond terug op televisie. Wat vinden de critici van de eerste aflevering van LUBACH?

de Volkskrant

"Hoera, daar is-ie weer. Vijf maanden na zijn laatste Avondshow bij de Publieke Omroep, trad Arjen Lubach maandag voor het eerst aan bij het commerciële RTL 4. Niet op primetime, zoals voorheen, maar op de late avond, om tien uur, en halverwege onderbroken door reclame."

"Voor het overige onderscheidde het satirische LUBACH zich, behalve met een nieuw decor, niet wezenlijk van zijn voorganger bij de VPRO. Nog steeds snel. Nog steeds goed geïnformeerd. Nog steeds gevat. Nog steeds vier keer per week. En nog steeds met minimaal één ijzersterk item dat de uitzending kan dragen."

NRC

"Zijn baard is wat langer, zijn decor is wat sfeervoller (Gotham-stijl met goudbruine theaterbogen en nachtblauwe luchten) en hij wordt nu gesponsord door Buienradar en Isla-keelsnoepjes. Maar verder is er niet veel veranderd aan de satirische show van Lubach. Zijn openingsmonoloog was niet zo sterk. Na een item over de wervingscampagne van het leger, die botst met de jansaliegeest van de Nederlandse jeugd, kwam Lubach met zijn troef: The Netherlands - Suck Our Dick."

"In dit filmpje presenteert hij premier Schoof aan de VS als een sterke, autoritaire leider, met de bedoeling weer in het gevlij te komen bij de Amerikaanse president Trump. Ik heb gelachen. Vooral om de vertaling van het Catshuis als 'Pussy House' en om Schoofs botsing met de Tweede Kamer over het defensiebeleid als: "Where are my guns, bitches!" Maar ik dacht ook: dit is een vervolg op Lubachs grootste hit America First, The Netherlands Second maar dan minder goed."

De Telegraaf

"Hoe zorg je ervoor dat je tijdens je eerste uitzending meteen viraal gaat op het internet? Deze vraag moet de redactie van Lubach zich de afgelopen maanden gesteld hebben toen zij hun eerste uitzending voor RTL 4 gingen voorbereiden. Het antwoord zal geweest zijn dat ze veilig moesten voortborduren op dat ene inmiddels wereldberoemde filmpje over The Netherlands second, waarmee Zondag met Lubach acht jaar geleden viral ging. Naar de video, waarin Arjen Lubach zogenaamd ons land aan Donald Trump voorstelde, is inmiddels zo'n dertig miljoen keer gekeken."

"Het lijkt er tevens op dat Arjen Lubach voor de tonnen extra die hij in zijn zakken kan steken met zijn overstap naar RTL 4, een nieuwe lachband heeft gekocht. Dit zorgde voor veel irritatie bij kijkers op sociale media. "Een lachband als er niks te lachen is, wat flut dit", klinkt het. Een ander zegt: "Dat irritante gelach en geklap, hier zit toch geen hond op te wachten?"

Het Parool

"De redactie had ruim de tijd gehad om na te denken over de eerste aflevering, maar in plaats van op safe te spelen met items die al weken op de plank lagen waren de onderwerpen prettig actueel. Het tekort aan mensen bij Defensie en de geringe bereidheid om te vechten, laat staan om te sneuvelen voor het vaderland werd weliswaar geïllustreerd door oude straatinterviews, maar veel grappen eromheen waren vandaag nog bedacht."

"Verder was, zoals gezegd, de eerste Lubach bij RTL eigenlijk net als Lubach bij de NPO. Wel met een reclameblok tussendoor, maar dat bleek allerminst storend. Je zet een kop thee, gaat nog even naar de plee en door met de show. Het bewijst dat de doemscenario's van omroepbazen over programma's die van de publieke omroep naar de commerciëlen verhuizen onnodige bangmakerij zijn. Als Lubach het kan, kunnen Wie is de Mol?, Heel Holland Bakt en alle eredivisiewedstrijden het ook."

 

dinsdag 1 april 2025

KB van Marco op donderdagavond

 

 Aangezien onze vaste trainer van de kb niet kon kwam vriend Marco de les verzorgen....  ik weet nog steeds niet of dit wel een hele goede keus was.. maar goed we staan met kl... voor het blok en dus we gaan..

Eerst was er heel veel gedoe over de nieuwe app, waarvan iedereen het geen goede nieuwe ontwerp vond.. maar daar is ook mee te leven.

De les heb ik meteen maar even kort samengevat tijdens de thee omdat ik wist dat deze les de geschiedenis in gaat als BLOCK  BLOCK..

Het is gek je traint al jaren de kb en doet er alles aan om fit te zijn en wat is het resultaat. nog steeds buiten adem omdat je toch net niet fit genoeg blijkt te zijn.

De warming up bestond uit een amrap

3 minuten werken

4 oefeningen

5 squats

5 push ups

5 sit ups

20 jumping jacks.

Daarna begonnen we zoals vaker met de kb swing.

3 variaties

30 seconden werken en zo ging de hele les door:

ronde 1

kb swing russian

kb swing americano

kb singelarm wisselen

push up

2 rondes

ronde 2

shoulderpress links

shoulder press rechts

dan met beide armen

push up

2 rondes

ronde 3 

normale squat

sumo squat

small squat

psuh up 

2 rondes

ronde 4

 lunge alleen rechts naar voren

 lunge alleen met rechts naar achteren

lunge links naar voren

lunge links naar achteren

push up

2 rondes

 ronde 5

 diamant sit up

cruches

sit up naar links draaien

sit up naar rechts draaien

push ups

2 rondes

 ronde 6

 plank normaal

side plank links

side plank rechts

hoge plank

puhs ups

2 rondes

 daarna opruimen en strechen.. om uiteindelijk de beloning te krijgen een kopje thee.

heerlijk is dat dan toch in goed gezelschap.

Snow white (Film)

 

Bij het kijken naar de film Wicked was ik al erg gecharmeerd van de trailer van deze film dus die wilde ik gaan zien wat dus ook gebeurt is.. Vrijdagavond ben ik naar deze film gegaan aan het begin van een film weekeinde...

Natuurlijk moest ik ook denken aan mijn leven in het theater denken waarbij ik de rol speelde in een grappige versie van Sneeuwwitje. 

Dit was een toneelstuk waarbij de mannen vaak vrouwenrollen speelden en de vrouwen mannen rollen. Hilarisch was dit ik mocht in dit stuk de spiegel spelen.. heerlijke rol om te doen.

Dus ik had de trailer gezien en dacht ik moet deze film zien, en geen moment spijt gehad. wat een prachtige film is dit toch. mooi gemaakt, en zo lief ik ben meteen al verliefd op  Stoetel. wat een mooie rol om te spelen en hoe lief en mooi. en natuurlijk is het een feelgood movie maar dat mag. dat is extra leuk.  en het is oprecht genieten. ik zou zeggen ga kijken. bij mijn bezoek waren er maar 9 mensen in de zaal..  waarvan heel veel bleven praten.. dat vind ik vaak het nadeel van de grote bioscopen, als je naar het filmhuis gaat dan is men stil en geniet men van de film.

 Recensie van de film:

Regie: Marc Webb | Scenario: Erica Cressida Wilson | Cast: Rachel Zegler (Sneeuwwitje), Gal Galdot (Boze Koningin), Andrew Burnap (Jonathan), Andrew Bart Feldman (Dopey), Tituss Burgess (Bashful), Martin Klebba (Grumpy), Jason Kravits (Sneezy), George Salazar (Happy), Jeremy Swift (Doc), Andy Gortelueschen (Sleep), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2025

De studio die Walt Disney ooit met veel liefde opbouwde, maakte faam met de eerste avondvullende animatiefilms, maar begeeft zich al enkele jaren op glad ijs. De stortvloed aan live-actionverfilmingen van klassieke tekenfilms is nauwelijks nog bij te houden. Bovendien loopt de kwaliteit van de hedendaagse bewerkingen sterk uiteen. Het begon ooit in 1937 met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, waarmee ome Walt het sprookje van Grimm geheel naar zijn hand zette en de iconische beelden claimde. 
Het plan om dit meesterwerk met mensen van vlees en bloed te verfilmen was misschien wel riskanter dan welk project dan ook. De terechte aandacht voor inclusiviteit ging regelrecht in tegen een 'realistische' verbeelding van de iconische zeven dwergen.. De eerste trailer, die kleine mijnwerkers liet zien die helemaal uit de computer bleken te komen, zorgde meteen voor veel ophef. Was Snow White nou een gemoderniseerd sprookje of onbedoeld een horrorfilm? Ook Peter Dinklage mengde zich in de discussie, maar kreeg op zijn beurt weer kritiek uit de gemeenschap van andere kleine acteurs.

Daar bleef de consternatie niet bij. Hoofdrolspeelster Rachel Zegler is een latina, waar fans van het kortzichtige soort zich onmogelijk mee konden verenigen. Maar eenmaal gecast begon de actrice uit Spielbergs remake van West Side Story zich te bemoeien met het verhaal van de oorspronkelijke film en het conflict in het Midden-Oosten, wat weer voor ruzie zorgde met haar Israëlische tegenspeelster Gal Gadot. En tot slot toonde Zegler zich op de set een ware diva.

Dit lijken toch echt allemaal voortekenen dat regisseur Marc Webb het hele project maar beter kon afblazen. Hij hield echter voet bij stuk, maar mag de nodige vernietigende recensies tegemoetzien. Het duurt een halfuurtje voor we het korte noeste zevental voor het eerst aan het werk zien, vergezeld van de oorwurm Heigh-Ho. Hun aanblik blijkt de finale klap voor een sprookjesfilm die gebukt gaat onder oubolligheid in het kwadraat en een hoofdrolspeelster die je niet anders dan in seksistische termen kunt omschrijven als een tuttebel.

Even terug naar het begin. Webb en schrijver Erin Cressida Wilson zetten alles op alles om de achterhaalde thematiek en plotelementen van Disneys originele animatiefilm achter zich te laten. Sneeuwwitjes naam is niet langer een verwijzing naar haar huidskleur en ze groeit op bij beide ouders. Het geluk is echter van korte duur. Moeder is terminaal ziek en komt te overlijden, waarna Sneeuwwitjes vader voor de charme van een mysterieuze schone valt, die het al snel voor het zeggen krijgt. 

Voor een film die het allemaal eens anders wil aanvliegen, worden de heftige gebeurtenissen die de jonge prinses te verduren krijgt er in een vloek en een zucht doorheen gejaagd, zonder het voornaamste in beeld te brengen. Terwijl daar nu juist de dramatische kansen en verdieping liggen. Als puber wordt Sneeuwwitje gedegradeerd tot hulpje van de boze koningin die keer op keer haar schoonheid bevestigd wil zien door een praatgrage spiegel. 

Op een middag maakt de tot huisslaaf gemaakte prinses kennis met Jonathan, de aanvoerder van een stel rebellen die nog steeds vechten voor de belangen van Sneeuwwitjes vermiste vader.
De rest laat zich uittekenen: de nieuwbakken dienstmeid wordt na een vernietigend woord van de spiegel naar het bos verbannen, zogenaamd om appels te plukken.

De makers hebben kosten noch moeite gespaard om het eeuwenoude sprookje een make-over te geven. Niet alleen zet Sneeuwwitje de dwergen nu zelf aan het werk om hun hut schoon te houden, ze gaat ook niet smachtend achter het raam zitten wachten tot de dag aanbreekt dat haar prins arriveert. Het klassieke liedje Someday My Prince Will Come is terecht geskipt. Daarnaast barst de ondersteunende cast van de diversiteit, en dat is nog best verfrissend.

Aan de moderne conventies hebben Webb en zijn team dus wel een (pof)mouw weten te passen. Het gaat, naast de afzichtelijke aanblik van de digitale dwergen (hun hoofden beslaan een derde van hun lichaam), vooral mis bij het opstarten en uitwerken van het plot. Sneeuwwitje is de goedheid zelve, maar haar rechtschapen inborst haal meteen het venijn uit het verhaal. Gadot kan in haar rol van de met juwelen behangen slechterik hoog of laag springen, maar haar stiefdochter weet haar zelfs non-verbaal continu af te troeven met een onuitstaanbare hoeveelheid goeiigheid.

De moderne Disney-studio heeft er een handje van om de geijkte shots uit de immense schat aan animatieklassiekers botweg te kopiëren. Dat is kennelijk de opdracht voor elke regisseur die een remake aandurft. Dit wordt vooral gênant zodra Sneeuwwitje zich omringt met de dieren uit het bos. Het maakt bovenal duidelijk dat de computers overuren hebben gedraaid, waardoor het onderscheid tussen animatie en live-action compleet is komen te vervallen.


Oscarwinnende liedjesschrijvers Justin Paul en Benji Pasek, die we onder meer kennen van La La Land en The Greatest Showman, hebben de soundtrack aangevuld met nieuwe composities, die nauwelijks blijven hangen. Het toch al trage verhaal wordt op gezette tijden opgehouden doordat de ziedende vorstin nog even op muzikale wijze haar punt moet maken, of omdat Sneeuwwitje de emoties van zich af moet zingen.

Het glazuur barst regelmatig van je tanden in deze zoetsappige sprookjesbewerking, die er door de overdaad aan groene schermen plastic uitziet en zo graag divers wil zijn dat het verhaal erbij inschiet. De finale confrontatie tussen Sneeuwwitje en haar machtsbeluste stiefmoeder onderstreept maar weer eens dat vernieuwing twee kanten op kan gaan. Bij Snow White is het overwegend de verkeerde.