|
Paddenstoelenquiche met gruyère |
|
4 personen | 75 minuten |
|
|
|
Ingrediënten |
|
|
|
1 el dijonmosterd, 30 ml olijfolie, 1 tl bruine basterdsuiker, 1 el paneermeel, zwarte peper en zout |
|
Zo maak je het! |
|
Stap 1 |
Pel en snij 5 sjalotjes in dunne halve ringen. Verhit 3 el olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot op middelhoog vuur. Voeg een flinke snuf zout toe en laat langzaam karamelliseren, dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg als de sjalotten mooi bruin zijn 1 tl bruine basterdsuiker toe, zet daarna het vuur uit. |
|
Stap 2 |
Maak ondertussen 400 g kastanjechampignons schoon en snij in plakjes. Ris de blaadjes van 10 g tijm. Verwarm een tweede koekenpan met 2 el olijfolie en bak hierin in 2 delen de champignons met de helft van de tijm tot de champignons bruin en bijna gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout en haal van het vuur. |
|
Stap 3 |
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het quichedeeg alvast uit de koeling. |
|
Stap 4 |
Klop ondertussen in een ruime kom 5 eieren los met 250 ml slagroom, de andere helft van de tijm, 1 el dijonmosterd en een flink snuf peper en zout. Rasp 150 g gruyère en houd apart. |
|
Stap 5 |
Bekleed een quichevorm van ongeveer 28 cm diameter met 1 rol quichedeeg met het bijgeleverde bakpapier. Druk het deeg goed in de vorm en tegen de zijkanten aan. Vouw het overtollige deeg terug naar binnen en duw tegen de rand aan. Zorg dat de deegrand een klein stukje boven de vorm uit komt. Knip een deel van het overtollige bakpapier af, laat een klein stuk overhangen zodat je de quiche na het bakken gemakkelijk uit de vorm kan tillen. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg op de bodem. Verdeel 1 el paneermeel over de bodem van de quiche. |
|
Stap 6 |
Verdeel de sjalotten gelijkmatig over de bodem van de quiche. Verdeel daar 3/4 van de champignons over en bestrooi het geheel met 2/3 van de gruyère. Schenk het eiermengsel hierop. Kantel de quiche voorzichtig alle kanten op zodat het mengsel zich goed verdeelt over de gehele quiche. Verdeel de rest van de champignons over de bovenkant en bestrooi met de overige kaas. Garneer eventueel nog met (takjes) tijm. Breng op smaak met peper en zout. |
|
Stap 7 |
Bak de quiche in 40-45 minuten gaar. Controleer na 35 minuten of de bovenkant niet te bruin wordt en dek de quiche eventueel af met aluminium folie. De quiche is gaar als deze in het midden stevig aanvoelt. Laat de quiche na het bakken 5 minuten rusten voordat je deze in puntjes snijdt. |
|
Tip |
Serveer de quiche met een frisse salade ernaast, of bij een kopje uiensoep. Ook lekker met geitenkaas in plaats van gruyère. Liever met vlees? Meng dan 200 g gerookte spekreepjes door de eieren bij stap 4.
Hoe smaakte het: Dit was met recht een lekkere taartje om te eten. hij was goed., een aanrader om deze eens te gaan maken |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten