donderdag 11 januari 2024

Op naar Leiden.... musea dagje 2

 

In de middag had ik afgesproken met Ankie om onze reis in de meivakantie te gaan bespreken.. maar ja zoals zo vaak, komt er van alles tussen, dus besloten we om dit te verplaatsen naar de woensdagavond.. net zo handig..

Dus had ik mooi de kans om naar de tentoonstelling te gaan in het Wereldmuseum in Leiden, met de prachtige titel In schitterend licht... 

Natuurlijk loop ik dan ook even het Museum van oudheden binnen. en soms ook nog even het Japans huis dat toch op de route ligt. .soms ligt het eraan wat voor tentoonstelling er is.. en eigenlijk maak ik zo een soort vakantiereisje langs de diverse landen. wat ook wel heel erg leuk is.

De tentoonstelling in het museum van oudheid viel me tegen, het was veel materiaal, om te zien maar ergens miste het de magie die voor mij een expositie moet hebben, dat je echt even heel lang kijkt naar iets.. zoals ik had bij de tempels van Malta waardoor ik naar Malta wilde..  de schatten van ford Vechten, viel me ook tegen, ik had daar een goede hoop op, mede omdat ik daar natuurlijk geweest ben toen ik de route de Limes liep.. 

Daarna, toen ik het museum verliet regende het behoorlijk, dus ik besloot, omdat het toch op de route ligt meteen maar even het Siebolthuis in te gaan, het is gek, ik denk er nooit aan als ik naar Leiden ga, maar als ik het dan zie wil ik toch even naar binnen, dit keer hadden ze de tentoonstelling Japan op de gevoelige plaat. en ik vond het prachtig, niet alle foto's zijn even mooi maar er zitten een paar bij die behoorlijk indruk maken, al weet je dat het een in scene gezette foto is, zoals de foto's van de seppuku.. het woord wat ik nog niet kende, maar die staat voor harakiri, dat er twee soorten waren was me ook onbekend..  eentje waarbij de man zelf besluit om  seppuku te plegen, door in zijn buik te snijden en dan dood te bloeden, maar ook de seppuku waarbij iemand veroordeeld is, die dan eerst in zijn buik snijd en dan door hem  te onthoofden sterft...   weet eigenlijk zelf niet wat erger is.. het lijkt me die tweede een wat snellere en minder pijnlijke dood dan dat je doodbloed.. maar beiden staat nou niet op mijn to do list.. 

Er waren indrukwekkende foto's bij.

Daarna naar de tentoonstelling die ik eigenlijk al wilde zien, maar toen was hij er nog niet. namelijk de tentoonstelling in het vroegere Museum voor Volkskunde die dus nu Wereldmuseum Leiden heet.. 

De titel In schitterend licht, was een tentoonstelling met hedendaagse Afrikaanse kunst.

Wat een boeiende en mooie tentoonstelling was deze. ik was diep onder de indruk van de mooie dingen die er tentoongesteld waren, maar ook onder de indruk van de uitleg bij sommige werken.. dat een prachtig kleed aan de muur vol zit met plastic rozenkransen wat een aanklacht blijkt te zijn tegen het Roomse geloof, als je het verhaal niet leest weet je dat niet.. 

Kortom het waren twee mooie exposities en 1tje viel helaas voor mij tegen. maar dat kan.. het was een vruchtbare dag  











Geen opmerkingen:

Een reactie posten