donderdag 18 januari 2024

likdoorn

 

Al weken last van een soort pijn onder mijn voet... akelig maar het was draagbaar, alleen bij het begin van het wandelen voelde ik het maar het trok weg. dus het ging goed..

Echter de pijn werd niet minder het enthousiasme om lange afstanden te gaan lopen werd minder want het is niet lekker om te lopen met een soort branderig gevoel onder je voet op 1 plek, zeker niet als je in de nacht naar het toilet moet en dat je dan niet goed op 1 voet kan lopen...dus het was tijd voor een ingreep.. 

Laat nou mijn buurvrouw toevallig ook pedicure zijn en ik had haar gevraagd om even te kijken, eerst om te checken of het echt wel een likdoorn is of misschien toch een wratje, wat natuurlijk ook kan..

Nou de test was gemakkelijk.. als je er op drukt en het doet pijn. dan heb je dus een likdoorn, als je aan de zijkant drukt en je hebt dan ook pijn en als je er op drukt is het wratje.. ideaal om te weten .

Dus de dag voor de kerstavond was ik bij de buuf, zit er wel wat vaker tegenwoordig,mede omdat we toch veel bij te praten hebben, en ze bood aan om even te kijken .. en meteen aan te pakken.

Dus het bleek een behoorlijk te zijn, die heel diep in mijn voet zat, wat ook niet gek is, ik liep al  meer dan een half jaar met die pijn, maar ja een eigen schaar is gewillig er een gaatje maken en dan ging het wel weer.. totdat je inderdaad niet verder kan... dus toen de buuf begon met het weghalen bleek hij diep te zitten waardoor er meer sessies moesten volgen om hem er echt helemaal uit te krijgen. 

Maar voorlopig ben ik zover dat ik gewoon lekker kan lopen weer, en hij moet zich er eigenlijk eruit lopen.. dus ik moet veel wandelen en dat mijn lichaam hem naar buiten werkt. zodat hij iedere keer weer kan worden afgeschraapt..

Wist trouwens nooit dat een likdoorn eigenlijk een stukje eelt is wat naar binnen groeit, ik dacht altijd iets anders maar dit is een mooie wetenschap:

extra info over de likdoorn:

Eelt is harde, dikke huid. Het zit op plekken waar veel druk op uw huid komt, bijvoorbeeld onder uw voet. Zo beschermt het eelt de huid. Als de druk op een plek op de voet te groot wordt kan een likdoorn ontstaan. Dat is een plek waar het eelt heel dik wordt en naar binnen groeit.

Oorzaken van de verhoogde druk kunnen zijn:

  • slecht passende of te strakke schoenen
  • hoge hakken
  • een afwijkende stand van de voeten of tenen

Likdoorns komen vaker voor bij:

  • ouderen: zij hebben minder onderhuids vet
  • mensen met diabetes (suikerziekte): zij hebben vaker een afwijkende stand van de voet of tenen
  • heel actieve sporters: door vaak veel druk te zetten op hetzelfde deel van de voet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten