donderdag 9 november 2023

Klappen voor Bart

 

"Dinsdag 24 oktober komt deze voorstelling inmiddels voor de tiende keer bij ons op school. De eersteklassers wonen de voorstelling bij tijdens het vierde of vijfde uur. Klappen voor Bart is een persoonlijke, grappige en originele cabaretvoorstelling over (internet)pesten die gegarandeerd lang blijft hangen. Hazenlip, brilletje en overal tanden, behalve daar waar ze moesten zitten. Vanaf de eerste dag op school was het hard werken voor Bart. Al snel leerde hij wat het betekent om anders te zijn. Vechten voor je positie en weinig cadeau krijgen. Incasseren, negeren, terug pesten en elke dag met opgeheven hoofd naar school proberen te gaan. Middels een theatervoorstelling van Bart Melief worden leerlingen geconfronteerd met de ingrijpende invloed die pesten kan hebben op het.

slachtoffer. Bart vertelt verhalen, maakt grappen, praat met het publiek en begeleidt zichzelf op een
elektrische gitaar. Achter hem staat een groot You tube-scherm van twee meter hoog. In de voorstelling verdwijnt hij een aantal keer in dat scherm en
geeft hij als typetje commentaar op zichzelf en de voorstelling. Op die manier komen verschillende
personages aan het woord: de pester, de bange meeloper, het mooie meisje uit de klas dat medelijden
met hem heeft, en natuurlijk zijn moeder.
Bart Melief: ‘ik wil laten zien dat ik gepest ben, maar dat ik ook gepest heb’”
 
Gelukkig mocht ik Bart weer uitnodigen met zijn voorstelling om bij ons te komen spelen 
 
 Afgelopen dinsdag was Bart dus weer bij ons op school, en het voelt vertrouwd dat hij er is, we hebben lol met elkaar, maken grappen en praten ook over serieuze dingen.. het is een feestje hem weer in de school te hebben.

Inmiddels is dit dus de tiende keer dat hij er is en nog steeds blijft hij veranderen, de show word steeds beter en leuker, dit keer had hij een ander eindlied van zijn show.
 De scene met het visje in de blender blijft indrukwekkend, maar het eindlied maakt pas echt indruk, het ging erover dat je als je niet ingrijpt er erge dingen kunnen gebeuren, zo had hij het voorbeeld van zijn broer die een fiets had gekocht met slechte remmen, die liet hij maken. maar hij liet ook zien wat er gebeurt als je niet in grijpt, zo ook met zijn nichtje die dan een bloemgieter op een  draadloze aangesloten stekkerdoos wil gooien en dat hij dan ingrijpt..  en dat daardoor is voorkomen dat er heel veel kortsluiting zou zijn maar ook dat het kindje nog leeft en daar heeft hij het dan ook over, dat als je niet ingrijpt dat je dan voor ergere situaties kan komen te staan,

Ik vind dit nog steeds de beste show over pesten en pesters.. confronterend, humor maar ook laat het je nadenken,  een aanrader voor elke middelbare school.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten