dinsdag 9 april 2024

Jezus christ superstar (theater)

 

Het plan was goed.. de uitvoering wat minder. We besloten om  met de auto naar de Capelse brug te rijden, daar te parkeren en dan met de metro naar de schouwburg. Dus ik was keurig op tijd bij Ankie dus we reden goed. Bij de grote rotonde ging het even mis maar ach een rondje van de zaak is nooit weg. 
Uiteindelijk kwamen we aan waar we moesten zijn maar daar bleken alle plekken bezet te zijn. Dus we besloten om aan maar naar de schouwburg te rijden. Daar aan gekomen zijn we meteen gaan parkeren bij een parkeergarage, de app van Qparks werkt perfect, je rijd er zo in.. en kan er ook zo weer uit. de rekening, dat is wat vervelender krijg je later.. maar ach. wat maakt het uit..
 
We hebben eerst nog een kop/ pot thee gedronken om daarna naar het theater te gaan, we hadden prachtige plekken en het was heerlijk.
 
Ik ga niet teveel uitweiden over deze musical maar waarom hebben ze Jean  niet met een beter lied naar het songfestival gestuurd. wat een topartiest is dit. spel. zang. emoties echt de ster van de show.
Tevens vind ik de keus voor een donker Jezus geweldig origineel en top.
Helaas zijn sommige liedjes anders ge gearrangeerd, waarschijnlijk omdat de zangers het niet konden halen maar bij het lied van i dont know how to love him vloog voor mijn gevoel de zangeres die Maria speelde uit de bocht en maakte ze dit integer lied eigenlijk kapot dat vond ik eigenlijk het zwakste moment in de voorstelling voor de rest. Ga echt kijken wat een prachtige voorstelling en wat komt hij binnen. Het eindbeeld zal nog lang in mijn geheugen gegrift staan..  ik vond het stuk zo goed dat ik hem nog een keer ga bekijken in Alphen, op een ander podium en ben benieuwd of hij dan nog net zo sterk en mooi overkomt.. 
Het is een echte aanrader.


De nieuwe versie van Jezus Christ Superstar is een bijzondere! De sfeer werd gelijk goed gezet bij de première met een sterke opening met dans en spel door de gehele cast. Het voelt duister en krachtig aan en daarmee maakt men gelijk een statement. Daar bij zet Lucas Hamming de toon door het lied Heaven on their minds echt geweldig te zingen. Het klinkt rauw, het raakt en het is erg krachtig.

Jeangu Macrooy in de rol van Jezus komt wat onwennig op gang (wellicht komt dit omdat je hem als zanger gewend bent en hem nu als acteur ziet). Echter na het lied Hosanna voel je de energie op het podium. Het is te zien dat het ensemble Jeangu versterkt en het geeft een mooi samenspel weer. Het mag benoemd worden dat dit podium erg uniek is, met een arena-achtige setting. Het decor bestaat uit vrijwel niks en toch wordt het niet gemist. Een groot deel van het podium is daarbij ook gevuld met bezoekers in de zogenaamde Super seats. Vooral tijdens het laatste avondmaal gaf dit een leuk effect tijdens het nuttigen van de wijn en het brood.

Door het hele stuk heen wordt de kracht en energie van de cast goed bemerkt in de zaal. Door hun bijzondere danspassen, goede zangkunsten en levendig spel, zetten zij een stuk neer vol energie met een rauw randje. Het moderne karakter wordt daarbij gekenmerkt door onder andere de jonge cast, maar ook de kleding stijl en keuze. Dit matcht goed met elkaar en de manier waarop deze Jezus Christ Superstar wordt neergezet.

Magtel de Laat, in de rol van Maria, deed het ook erg goed. Qua zang was ze erg sterk en bracht ze een mooie versie van ´I don´t know how to love him´. De scène van Alex Klaassen als koning Herodes laat ook een flinke indruk achter. Ook al is Alex maar één scène te zien; hij weet de zaal mee te nemen en op excentrieke wijze zijn karakter neer te zetten.

Andere opvallende karakters die een geweldige rol hebben gespeeld zijn, Pilatus & Peter. Pilatus werd gespeeld door Edwin Jonker en zijn versie is machtig en rauw. Gino Korsèl valt op door zijn prachtige stem, waarmee hij een mooie doch sterke Peter neerzet. Ook mag er een eervolle vermelding zijn voor de band, die van deze musical echt de rock-versie maakt, door de gillende gitaren en de sterke muzikale ondersteuning bij alle nummers.

Uiteindelijk was men in de zaal het meest onder de indruk van het einde van het stuk. Door het veelvuldig gebruik van bloed en bijzondere special effects laat dit stuk een behoorlijke indruk achter met de laatste scenes. Je kunt je op sommige momenten wel afvragen of die special effects echt nodig waren en niet te heftig of soms gewoon iets te ruw.

Toch is het zeker waard om dit stuk te bekijken. Deze versie van Jezus Christ Superstar is minimalistisch, modern, rauw, maar vooral erg sterk door de geweldig samenwerkende cast. Ze zetten samen een buitengewone voorstelling neer die je niet wilt missen.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten