zondag 14 april 2024

Jehova’s ( docu Videoland)

 

Afgelopen dagen gekeken naar deze documentaire.. wat is dit aangrijpend als je ziet waartoe mensen  in staat zijn onder het mom van ik geloof.... Als je ziet hoe de kinderen al vanaf jongs af aan worden gehersenspoeld, zodat ze alles normaal vinden wat er gebeurt, maar ook de ouders van de kinderen die niet door hebben/ willen hebben wat er speelt daar. afschuwelijk.. Ik denk dat deze documentaire van 3 afleveringen nog niet eens de helft zichtbaar maakt van wat er werkelijk gebeurt.. Een aanrader om te gaan bekijken. Te zien op Videoland.

Recensie van de documentaire 

 Docu legt keiharde wereld Jehova’s bloot: ‘Iedereen gaat dood, behalve zij’

Jehova’s Getuigen gaan letterlijk langs de deuren om zieltjes te winnen, maar achter gesloten deuren gaan misstanden, geweld en misbruik schuil. Documentairemaker Henk van der Aa belooft met ‘Jehovah – Van God Los’ een kijkje achter de schermen.

Zo sprak hij met ex-Jehova’s Getuigen. ”Het is mensonterend wat zij meemaken. Moeders willen hun eigen kinderen niet meer zien om hun plekje in het paradijs niet kwijt te raken”, vertelt Van der Aa in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het paradijs

Nederland telt zo’n 30.000 Jehova’s Getuigen. ”Zij geloven in ‘de waarheid’. In een wereld die bijna vergaat. Het einde ter tijden, Armageddon genoemd, staat voor de deur. Het is heftig. Tijdens de Armageddon wordt iedereen door god vermoord. Acht miljard mensen. Behalve de mensen die in de waarheid, in de god Jehova, geloven. Zij krijgen een plek in het paradijs. Ze willen zoveel mogelijk mensen overtuigen: sluit je bij ons aan. Het paradijs wordt geweldig”, vertelt Van der Aa.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

De documentairemaker snapt dat sommige mensen vatbaar zijn voor de woorden van Jehova’s. ”In het paradijs wordt niemand ziek, niemand gaat dood. Je kunt er zelfs met leeuwen knuffelen. Dat kan voor zoekende mensen aantrekkelijk zijn. Het is op aarde niet altijd gemakkelijk.”

Satan

Om daadwerkelijk in het paradijs te komen, moet je je aan strenge regels houden. ”De organisatie bepaalt hoe je je moet kleden en gedragen, wat je moet denken, alles. Dit doen we met elkaar. De rest van de wereld is van Satan. Als klein kind moet je je al bezig houden met de bijbel en velddienst, dus langs de deuren gaan. Vriendschappen met andere kinderen sluiten in de klas is lastig. Die worden toch afgeslacht in Armageddon.”

De documentaire bestaat uit interviews met ex-Jehova’s Getuigen, persoonlijke audio-opnames en videobeelden. Mensen die uit het geloof stappen, raken vrijwel alles kwijt. ”Het zijn hartverscheurende verhalen. Kinderen mogen hun vader niet meer aanspreken, omdat hij niet meer bij de club hoort. Het leidt bij ex-Jehova’s dot diepe eenzaamheid en traumatische taferelen: depressie en zelfs suïcidaliteit”, aldus Van der Aa.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten