zondag 9 april 2023

Heb je al BINGO....


 Het valt me steeds vaker op, dat als je met mensen praat dat men dan ineens gaat zeggen als het over een minderheid gaat, of laten we zeggen de mensen die boven het maaiveld uit steken omdat ze net niet voldoen aan de norm die de anderen zich stellen..men zegt maar ik heb ook een homo vriend. een lesbische vriendin, een vriend die een broertje heeft met het syndroom van Down etc..

Het is alsof men een soort van Bingo kaart heeft waarin men dan wil dat alle vakjes van onze mensen die "anders"zijn wil sparen en dan kan roepen Bingo.. ik heb mijn kaart vol met alle minderheden, kijk eens wat een goed mens ik ben..

Ooit was ik bij een bijeenkomst in Alphen waar men ging praten over de Regenbooggemeente, ik ben daar een groot voorstander van,. maar bij het voorstelrondje werd ik al baldadig. mede omdat er mensen waren die dus uitgebreid vertelden dat ze homo vrienden hadden. waarop er een betekenisvolle stilte in acht werd genomen. en daarna een lachje lieten zien waarmee ze een soort van lieten zien hoe ruimdenkend ze zijn.

Ik heb dat eens aangekeken.. en aangehoord en toen ik aan de beurt was. heb ik me dus ook keurig voorgesteld en zei de magische woorden. . en ik heb ook HETERO vrienden.. ik heb ook maar een betekenisvolle stilte laten vallen.. alleen begon men toen te lachen.. vreemd..  ik heb ook daarna heel ruimdenkend geglimlacht. maar het was wel opvallend.. 

Nu weet ik niet of ze moesten lachen om mij omdat ik hetero vrienden heb, of dat men uit schaamte lachte omdat men ineens een spiegel voorgehouden kregen waarbij ze ontdekte dat ze iets heel doms hadden gezegd. moet wel zeggen, dat ik de enige man was in deze groep waar verder alleen maar vrouwen zaten die met juist creatieve kapsels en een pittige bril naar mij keken.. het kan ook zijn dat ze ineens beseften dat ze bij mij ook geen kans maakten... ik weet het niet. maar de sfeer was ineens omgeslagen in niet meer zo vrij en gezellig.. 

Laatst was ik ook in een gesprek waar weer iemand zei. dat hij iets heel ergs vond omdat hij zelf ook een hele goede homovriend heeft. waarop ik dan denk..hou op alsjeblieft, in dat gesprek kon ik niet zeggen dat ik ook heterovrienden had maar het tekent wel meteen voor mij wat voor vlees ik in de kuip heb, ik mag het niet zeggen maar ik vind ze dus niet sociaal erg hoog geschoold.. sociaal dom eigenlijk.. omdat ik denk je kan ook gewoon zeggen dat je een goede vriend hebt.

Toen ik een weekeindje weg ging met de sportgroep, wat erg leuk was, zie de vorige verslagen werden aan de lopende band grappen gemaakt over mij en de jongen waarmee ik op de kamer lag, allerlei speculaties.. werden er gemaakt.. waarop ik later bedacht, dit zegt toch meer over jou dan over mij .. ik denk daar niet eens aan.. of over.. ik denk alleen maar. het is toch prima.. ik denk er toch ook niet over na als twee hetero mannen met elkaar in 1 bed liggen.. of als een man en een vrouw samen in een kamer zitten te praten.. wie ben ik. ze zitten te praten. en daar hoef ik niets over of bij te speculeren..

Ooit ging ik met een goede vriend van mij kamperen, op school werden ook allerlei opmerkingen gemaakt, die goede vriend ( hij is het nog steeds) zei op een gegeven moment nou ik heb maar een vork ingeslikt.. waarop ik zei, dat is zonde van die vork want jij hoeft je geen zorgen te maken ik heb smaak.. 

pats.. ik prikte even zijn idee van goddelijk aantrekkelijk door.. we hebben er nog vaak smakelijk om gelachen ook als we samen in bed lagen bij de wintersport waarbij hij naakt naast mij lag.. steevast dat kan wel bij jou. ik ben je smaak niet. 

Maar goed eigenlijk is de strekking van dit verhaal, laat mensen gewoon mensen zijn, hou op met etaleren dat je mensen in je vrienden groep hebt, of omgeving die niet zijn zoals jij bent. en ga er niet mee pronken dat je ze hebt. wij zijn  geen vakje op een bingo kaart, we zijn gewoon mens die een ander mens liefheeft, ondanks de gedachten die andere er op na houden.. wat meer zegt over die ander dan over wie wij zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten