vrijdag 15 september 2023

geen maagd meer....

  

 Ik beken, ik heb sinds ik in Alphen woon nog nooit het traditionele koekje/ koek gegeten die men dan pakt in Alphen aan den Rijn.
Wel heb ik natuurlijk de verhalen gehoord dat je hem bij bakkerij Stevens moet halen want die zijn beroemd.. het is een heerlijke lekkernij en zo  belangrijk om te eten en erg lekker schijnt

Dus nu ik inmiddels bijna 30 jaar in Alphen woon en nog een  marketentster koek maagd was, vond ik dat ik toch maar eens mij aan dit koekje/ lees koek moest wagen. Dus ik liep toevallig over het plein bij mij en zag dat mijn bakkertje ze nu al verkocht, vroeger waren ze alleen maar te koop op  de dag van de jaarmarkt.. maar net als met alles, zoals de pepernoten die al in juli in de schappen liggen, de kerstversiering die al rond eind september de tuincentra sieren, zoals de paaseitjes die ook al zo rond eind januari in de schappen liggen zo schijnt ook de marketentster koek zijn unieke verkrijgbaarheid datum te verliezen..en dus al een week ervoor te koop, jammer vind ik dat maar aan de andere kant kon ik ze nu kopen en proeven.. 

Dus ik heb er meteen 4 gekocht, 1 voor de buuf, 1 voor een collega die jarig is, twee voor mij..  dus ik ging bij mijn buurvrouw langs en samen hebben we de marketentster  koek gegeten, ze was er gek op, ze vond het helemaal geweldig dit waren de marketentster koeken. terwijl ik alleen maar dacht dit ken ik ergens van.. in dan net een andere soort samenstelling maar toch.. ik ken het.

Nadat ik dit voor mijn gevoel erg overschatte koek had opgegeten, wat vooral heel zoet smaakt , door al die spijs en de poedersuiker en de kwak jam die er in gespoten is.. bedacht ik me alleen maar ik heb hem 30 jaar niet gehad, en ik moet zeggen ik vind het de calorieën niet waard, ik heb ook al bedacht dat ik ze volgend jaar ook niet meer hoef of de jaren er na..  ik heb in feite mijn maagdelijke marketentster koek niet eter op geofferd voor iets waarvan ik denk .. is dat nou alles.. ( bekend liedje van Jenny Arean uit de musical wat een planeet van Annie m.g. Schmit) .. en hoe meer ik er over nadacht , bedacht ik me.. 
het is verdorie een bekend koekje, dat ook met bruin deeg is gemaakt waarin dan ook spijs zit met een vliesje en een soort nooit op, alleen zit er nu een kwam jam in gespoten en ook nog veel poedersuiker.. kortom heel veel suiker...  heel zoet..

om het samen te vatten het verhaal en de rijen voor die bakker begrijp ik nu nog minder

deze koeken dus.. DE wel bekende Rondo...... maar dan met een kwak jam in de spijs gespoten en een laag poedersuiker aan de bovenkant, een kind kan de was doen




 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten