zondag 15 oktober 2023

Land ( film)

 

Had het niet verwacht maar wat een prachtige film deze film, moest er even inkomen maar het verhaal is zo bijzonder ook het verloop is, dat had ik zelf niet verwacht..

een absolute aanrader

 Recensie van de film: 

Hoe ga je om met verlies dat zo pijnlijk is dat het je hele leven opslokt? De ene persoon glijdt weg in een depressie, de ander vlucht in destructief gedrag. Edee Holzer (Robin Wright) pakt het anders aan. Ze vertrekt naar een afgelegen blokhut in de wildernis. Land(2021) is een film over het leven en jezelf overleven. Maar overleven doe je zelden alleen. Compassie en empathie van anderen zijn noodzakelijk.

In de blokhut is er geen elektriciteit en stromend water. Edee's overlevingspakket bestaat uit blikjes met eten, boeken en kleding. Ze laat haar gehuurde auto ophalen zodat ze geen eigen vervoer meer heeft. Wat ze wel heeft, is een kistje dat ze angstvallig verborgen houdt. Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om te weten dat het hier gaat om dierbare spullen. Misschien is een kluizenaarsleven voor Edee juist een manier om haar verdriet te verwerken…

Wright is de protagonist in deze rolprent. De andere hoofdrol wordt vertolkt door het Amerikaanse Shoshone National Park met een oppervlakte van bijna 2.500.000 hectare. Cinematograaf Bobby Bukowski heeft Shoshone werkelijk prachtig gefilmd. Het immense landschap is ideaal voor adembenemende panoramashots en vogelperspectieven. Dit samen met de extreme close up shots van Edee, geven haar emotionele gemoedstoestand nog beter weer: hoe alleen ze is midden in de natuur, hoe alleen ze is in het leven. 

Verbonden door stilte

De eerste 45 minuten is er bijna geen dialoog. Door de chronologische manier van filmen waarbij gefocust wordt op praktische zaken zoals water halen, vis vangen, het dak repareren en een moestuin aanleggen, dacht deze recensent even te kijken naar een denkbeeldige instructiefilm getiteld "Hoe overleef ik in de wildernis?". Handig om deze overlevingskennis te hebben, maar het was al duidelijk dat Edee alleen leeft in de woestenij.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten