zondag 30 juli 2023

Berlijn dag 2

 

Gisteren achterlijk vroeg in bed gegaan, niet omdat ik moe was, maar had gewoon zin om vroeg in bed te gaan. .

Na een heerlijke nacht rustig de dag begonnen, al hoe wel op een toilet zitten en je zelf zien zitten in de spiegel is niet echt een gevoel van privacy.. je voelt je door jezelf bekeken.. op de vroege ochtend geen doorslaand succes, ook dat als je je wilt scheren moet je op je knieën liggen om in de spiegel te kunnen zien, kortom begin steeds meer overtuigd te raken dat dit hotel van mijn lijstje gaat als favoriete hotel in Berlijn. 

Relaxt ontbeten op mijn kamer, kwark met fruit en muesli , kopje thee.. prima ontbijtje. Het schijnt een regen dag te worden dus vandaag maar veel binnen activiteiten, al hoewel heb een freetour geboekt om 15.00 en een spooktocht om 21.00 uur.. ben benieuwd wat dat is.

Het is echt een Rommel-dag vandaag, geloof dat ik mijn voeten en  de route op mijn telefoon niet meer begrijp, ben eerst maar opzoek gegaan naar een winkel met wandelwol, een teentje speelt op maar ook de bal van mijn voet, aangezien ik  vandaag veel moet lopen was dat een wijs besluit  leek me, 

Bij de tweede winkel vond ik het eindelijk bij een zaak het hete daar wandel lachen mooie naam vond dat ik dit. 

Daarna opzoek naar een oud Joods kerkhof, ooit ben ik daar geweest met Susan en wilde het weer eens zien, heb me rot gezocht mede omdat de route erg tegendraads was of ik begreep het niet ben twee keer heen en weer gelopen maar kon het helaas niet vinden. Aangezien ik vreselijk nodig naar het toilet moest ben ik eerst ergens gaan eten een vreselijk leuk tentje weer waar ze een Japans vegan menu hadden.. heerlijk gewoon.. restaurant Emira, ik heb genoten een soepje vooraf en daarna aan de sushi, deze sushi was heerlijk, niet zo gewoontjes maar echt authentiek leek het me, tevens een heerlijke thee gedronken , daarna kon ik er weer tegen en besloot om toch nog een poging te onder nemen om dat kerkhofje te vinden. 

En ja hoor de doorzetter wint.. ik heb het kerkhofje gevonden, alleen niet het kerkhofje van mij en Susan waar we jaren Geleden op 4 mei de 2 minuten stilte hebben gehouden, maar een andere veel groter. Dus ik blij kon ik nog mooi even kijken naar deze graven het zag er door  de ommuring heen prachtig uit.  Eindelijk de ingang gevonden.. en dan wil je het hek open doen en blijkt het kerkhofje gesloten van vrijdag tot maandag.. dit geloof je dus niet… van alles wat ik wil gaan zien kies je dit uit, een dik twee uur wezen zoeken en dan dicht… maar goed optie voor dinsdag om dan alsnog te gaan weet nu waar het zit tenslotte. 

Om 15.00 had ik een free-tour dus daar had ik zin in om te gaan lopen, daarna 3 uur om nog iets te doen voordat ik met de spooktocht mee ga doen. 

Daarvoor even nog bij Starbucks een kop thee gedronken. Het is altijd verfrissend om een tour te doen die je al vaker hebt gedaan maar met een andere gids krijg je andere info en dingen te zien. Heel boeiend weer ook zie je een hoop dingen hetzelfde maar zo leuk dat men steeds hun eigen verhaal verteld.  Toch kwam ik op een stukje waar ik nog nooit eerder was geweest al denk ik dat ze erg bang is in Kreutzberg ze was daar erg krampachtig.  Maar toch het was een mooie tocht en ik heb wat nieuwe dingen opgestoken . Daarna ben ik gaan eten bij het raw gelande mede omdat het toch in de buurt was. Al begreep ik dat elk moment dit uniek stukje Berlijn kan verdwijnen wat me niet verbaasd maar dood dood zonde is . 

Om 8 uur richting de spooktocht gegaan. Nou dat was al een dingetje, ten eerste regende het gigantisch  en ik mocht precies 10 minuten in een ruimte staan bij de een bank daarna werd ik weer de straat opgestuurd , daar lusten in Nederland de honden geen brood van. Maar ja de Duitse regeltjes praat me er niet van. Maar goed even over een prachtige Afrikaanse markt gelopen om daarna opzoek te gaan  naar het begin punt van de tour. Lastig te vinden  er waren veel prachtige beelden dat wel bij de klooster ruïne maar waar ik moest zijn onduidelijk, dus maar bellen bleek ik bij met monument voor Tsjernobyl te moeten zijn, prachtig beeld. Dat had ik al gezien. 

De tocht begon en ik had meteen al spijt dat ik dit geboekt  had. Vreselijk wat slecht, men noemde dit theater het was een man die een verhaal vertelde en af en toe ineens iets schreeuwde zodat we moesten schrikken.. op een gegeven moment kwam er nog een speler bij die dus ook begon te schreeuwen om mensen te laten schrikken.. en ik zag het gebeuren, ik hoorde de teksten en dacht gaat dit ooit over.. de meest slechte schoolvoorstelling is 10 x beter en dit kost dan 16 euro, er waren 16 man x 16 euro.. en dan zo iets slechts en dan aan het einde ook nog om een fooi durven vragen. Meer dan schandalig. Kort om ik had beter naar de voorstelling cabaret kunnen gaan.. 



 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten