zaterdag 2 mei 2015

rare taal dat Nederlands

 
Het is natuurlijk ook een rare taal dat Nederlands, zeker voor de kinderen in de ISK, ( Internationale schakelklas). Ik sta er natuurlijk niet altijd bij stil, dat onze woorden die wij gebruiken voor hun soms iets heel anders kunnen betekenen.. daar denk ik niet over na.. zit niet zo in mijn systeem.
Ik zie het nog voor mij , de eerste keer dat we So You Think You Can Read deden, ik had mijn boek meegenomen van Guus Kuijer, Polleke verhalen.. Dus ik doe een kleine inleiding en zeg dat het een kinderboek is, dat het ook een mooi boek is en dat ik ga voorlezen uit Guus Kuijer... De leerlingen uit SomaliĆ«.. beginnen keihard te lachen.. Ik begreep het dus niet en vroeg waarom ze zo moesten lachen... het duurde even,.. en na een tijdje vertelde een van de jongens mij dat Guus.. piemel betekend.... dus ze dachten dat ik zei Piemel Kuijer.. ik ben dan altijd blij dat Kuijer niets betekend in dit verband.... maar goed je zou maar in SomaliĆ« komen je voorstellen als Guus... ik weet niet of je dan wel nog zo welkom bent.. ze denken vast heel snel dat je ze uitscheld... Maar goed dat was het eerste voorval. Deze week vertelde een jongen uit Polen mij over zijn eerste ervaring met de Nederlandse taal waar ze Goeie morgen zeiden.... hij wist niet wat hij hoorde, werd er zelfs een beetje boos over, zeker als een man dit zei. Niet begrijpend wat die man bedoelde.. of de mensen die dat zeiden.. Tot dat hij begreep dat ze het goed bedoelden en niet wat hij hoorde Piemel morgen.., Goeie schijnt in het Pools dus Piemel te betekenen.. dus ik heb me bescheurd. Telkens als ik nu goeiemorgen tegen hem zeg, lachen we allebei zeker als ik ook nog zeg dat is een Goeie zeg... hij en ik lachen dan behoorlijk.. Dat niet alleen zij wat moeite hebben met onze woorden blijkt ook wel, een kennis  van mij die Dick heet ging naar AustraliĆ« en overal waar hij zich voorstelde begonnen mensen te lachen.. ook niet zo gek natuurlijk.. als je Dick heet. en ook nog zo schrijft...
Kortom het Nederlands zorgt voor nogal wat hilariteit onder mijn leerlingen en ik vind het zo geweldig dat ze mij er een kijkje in gunnen en zo leer ik af en toe hele vieze woorden die ik niet moet herhalen volgens mij maar wat ik wel lachen vind.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten