maandag 30 januari 2017

Gastheerschap

Ineens is er het gouden wiel uitgevonden... namelijk een boekje met de 5 rollen van de leraar.

Aangezien wij als school bezig zijn met plg. (professionele leergemeenschap), zijn er diverse groepen en groepjes actief met een bepaalde onderdeel om dit te bekijken en te ontdekken hoe ze dingen kunnen aanpassen of veranderen. Kortom het is wel heel spannend soms

Vandaag hadden we een bijeenkomst over de 5 rollen van de leraar, maar dan het onderdeel gastheerschap. Daarvoor moest ieder docent een stukje uit een boek lezen en dit voorbereiden.

Natuurlijk staan er heel veel mooie en goede dingen in het boekje, waar je, zelfs als oude rot in het vak, veel van kan leren, of bewust kan worden. Wel ben ik als de dood, dat iedereen dit op een gegeven moment gaat toepassen en gebruiken, zodat iedereen zijn eigenheid verliest. Het idee dat  iedere docent bij de deur gaat staan om de leerling te verwelkomen, dat kan, geen punt maar het moet wel in je zitten. 

Terecht heb ik de opmerking gemaakt dat gastheerschap niet alleen het lokaal geld maar ook de hele school, je collega's, je leerlingen, de gasten en noem maar op.. dat hoor je uit te stralen, dat je er lol in hebt en dat je ook daar voor staat.

Daarnaast benoemde ik het dat je als docent de leerlingen moet zien en willen zien, maar ze ook moet laten merken dat je ze ziet. Af en toe name dropping zodat de leerlingen weten dat je op ze let, ze kent. Maar ook gewoon een praatje maken met gasten over van alles en nog wat. Niks mis mee en het maakt het ook beter in de school.Ook voor jezelf als docent.

Het meest bijzonder vind ik dat men begon over te laat een lokaal binnen te komen en dat de klas er al zit, dat het dan lastig is om je les goed te beginnen. Wat ik dan vaak doe is heel simpel, ik zet de boel klaar, zet mijn muziek aan, en zet het uit. Benoem dat ik te laat ben en waarom, en zeg dan we gaan beginnen. Ik noem de namen op etc, een volstrekt logisch en natuurlijke manier van je gastheerschap terug pakken, in plaats van er een punt van te maken. 

Kortom het was een middag met een eye opener maar ook een aantal ogen die dichtvielen, omdat het soms zo open deur in trappen is. dat het niet meer leuk is..

Wel vind ik nog steeds, dat bij een gastheer gasten komen en ook de gasten hebben zich te gedragen zoals de gastheer dit wenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten