zondag 13 januari 2013

ik ben inmiddels overleden

Ik herinner me nog dat ik een andere poster zag hangen ergens in Alphen  en dat ik dacht.. wat is dit nu.. wat is er aan de hand.. Allerlei vragen kwamen in mij op van heeft dit met aids te maken etc, en ik begreep het totaal niet waarom deze poster daar was opgehangen.... op een gegeven moment zie je het, je registreert het en laat het dan gaan.. het is weer een onderdeel van je dagelijkse zicht wat je ziet.. tot dat ik afgelopen week, deze variant zag.. en dacht: "Wat is dit, waarom moet ik weten dat deze man is overleden? Wat zit er achter? "Aan gezien ik dan toch erg nieuwsgierig ga worden ben ik toch maar gaan zoeken op het internet waar deze posters voor staan.. en het blijkt dat ze van de stichting ALS zijn de stichting die de belangen beheerd van een spierziekte die mensen treffen.
Natuurlijk vraag ik me af of deze poster een echt mens is die dit heeft getroffen of dat het een model is.. Het laatste lijkt me vreselijk voor mensen die deze foto en tekst zien en dan denken dat je overleden bent, terwijl je alleen maar model hebt gestaan, de andere kant, als je dit wel echt bent die is overleden, dan heb jij er weliswaar geen last meer van, maar je nabestaanden die misschien wel. Aan de andere kant je kan natuurlijk niet sneller en goedkoper je overlijden bekend maken aan iedereen, dus dat scheelt een hoop rouwkaarten en telefoontjes. Ook is het voor je nabestaanden heel confronterend maar wel heel duidelijk, je kan het niet meer ontkennen dat het wel of niet zo is.. want ze zien het zwart op wit en worden er dus duidelijk mee geconfronteerd.
Ik vraag me wel af in hoeverre deze poster nou werkelijk mensen naar de site van ALS lokt om te kijken, ook wat het uiteindelijke effect is, al weet ik wel, ik ben er door geraakt en ging op onderzoek uit en wie weet met mij nog wel veel meer mensen.. en dat zou de bekendheid van deze ziekte ten goede kunnen komen en wie weet word er een medicijn gevonden die dan deze ziekte misschien kan remmen.. en wie weet ooit in de toekomst kan stoppen.. dat zou mooi zijn... en om eerlijk te zijn.. ik zou, als ik deze ziekte had, ook meewerken aan deze campagne en model staan om zo toch na mijn zijn.. de achterblijvers te helpen in het bewust worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten