zondag 19 juni 2022

vriendje voor altijd....

 

Ook dit jaar was het weer afscheid nemen van mijn oudste groep van de ISK.

Elk jaar doe ik dat met een brok in mijn keel, mede omdat ik ze een paar jaar heb gehad, een aantal korter maar ik heb ze les mogen geven en het is alsof je steeds een cadeau krijgt. zo leuk en zo geslaagd.

Dit jaar had ik voor alle leerlingen een vingerpoppetje, die ik elk jaar uitdeel aan leerlingen die vroegtijdig van school gaan, maar ook aan de isk klassen die vertrekken.

Ik vertel ze er altijd bij dat ik ze een vriendje voor altijd geef, dat als ze zich soms wat alleen voelen dat ze dan maar dit vriendje moeten pakken en dan kunnen ze er mee praten zodat ze zich wat minder eenzaam voelen. Ik zeg er ook ben en zo kun je af en toe een beetje terug denken aan je drama docent die jullie gaat missen, maar jullie wonen allemaal in mijn hart, en dat is zeker zo.

Dit jaar had ik voor het eerst voor deze oudere groep iets extra, ik had prachtige zwarte glazen steentjes gevonden en die had ik meegenomen voor ze. Ik had ze in een gouden doosje gedaan, zodat het heel indrukwekkend was voor ze.. ik vertelde ze ten eerste dat niet alle Nederlanders aardig zijn, dat er altijd mensen zullen zijn die akelige dingen tegen ze zullen zeggen, maar dat ze dan alleen maar moeten denken dat deze mensen loosers zijn. Dan begin ik het verhaal over dat ze vele malen sterker zijn dan vele |Nederlanders, die hier wonen, die nog nooit een stap buiten hun vertrouwde omgeving hebben gezet. Zij hadden de kracht, om gedwongen of niet, hun land te verlaten en om ergens in een totaal vreemd land overnieuw te beginnen, om daar een nieuwe betere toekomst. Daar kunnen veel Nederlanders wat van leren,. die kunnen nog niet eens verhuizen buiten hun dorp.

Daarna gaf ik ze allemaal een zwart steentje met de woorden, als je ooit wat onzeker voelt, denk dan dat je een kei ben, pak dit steentje was, zeg tegen jezelf dit kan ik.. ik ben een kei.. een steen krijg je nooit kapot en jou dus ook niet. want denk maar aan wat ik eerder zei over de Nederlanders die niet aardig zijn.

Daarna mochten ze zelf een steentje uitzoeken uit het gouden doosje in de vorm van een goudstaaf.. en ze straalden.. ze waren stil en onder de indruk.

Daarnaast bleef nog 1 leerling even extra hangen, die vertelde dat hij zo blij was met dit steentje omdat het positieve energie gaf aan hem en dat had hij nu net even nodig. zo mooi.. 

Ik hoop met het loslaten van deze kinderen/ pubers dat de wereld ze met open armen gaat ontvangen en dat ze het geluk krijgen wat ze verdienen..... laten we ze meer dan welkom laten voelen en ze helpen om nog mooiere en sterkere mensen te worden dan ze al zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten