donderdag 9 september 2021

geen punt .....

 

Hmm weer wat geleerd, onderstaande artikel las ik en begreep ineens dat ik het ergens erg goed doe, ik zet namelijk nooit een punt achter een bericht in Whats app, sterker nog ik gebruik bijna geen interpunctie. niet goed blijkt nu moet vooral veel !!! gebruiken, leuk artikel om  eens te lezen.. en over na te denken, vandaar dat deze in deze blog zit...

( oeps afgesloten met wel 5 puntjes!!!)

 je maakt er geen vrienden mee.

Appjes versturen: we doen het stiekem de hele dag door. Of het nu gaat om een berichtje aan je moeder, oom, lover, hockeyclub, besties of familie gaat, er zijn bepaalde dingen die je beter niet kunt doen. En nee, dan hebben we het niet over het overmatig gebruik maken van uitroeptekens, hoofdletters of enorm veel smileys in je zinnen. Je bericht beëindigen met een punt is het grootste probleem.

Onderzoekt toont aan

Mensen die hun WhatsApp-berichten beëindigen met een punt, worden – ja echt – als gemeen gezien. Ieder berichtje die jij met je iPhone naar je friends stuurt en netjes afsluit met een punt, wordt dus door je vrienden helemaal niet als positief ervaren. En nee, dit is niet zomaar een statement, dit blijkt uit onderzoek van de Birmingham University.

Een onderzoeksteam van de universiteit liet 126 studenten appjes en handgeschreven briefjes lezen. Hierbij ging het allemaal om uitnodigingen die ze moesten beantwoorden met slechts één woord. In deze appjes en op deze handgeschreven briefjes stonden uitnodigingen en vragen die je kunt beantwoorden met één woord. Aan de studenten was het vervolgens de taak om de berichtjes te beantwoorden. Deze berichtjes werden afgesloten met een uitroepteken, een punt of helemaal geen leesteken. Uit deze test kwamen vervolgens enorm opvallende resultaten naar voren.

Minder oprecht

Wat bleek? Mensen die een punt gebruikten, werden gezien als minder oprecht. Mensen die uitroeptekens plaatsten werden daarentegen juist gezien als oprecht. Bij zowel de handgeschreven briefjes als de appjes werd het gebruik van een punt als een no go gezien, en dat is niet zonder reden. Hoofdonderzoeker Celia Kin weet te vertellen dat bij het versturen van een appje of het achterlaten van een handgeschreven briefje een face-to-face gesprek ontbreekt. Hierdoor mis je volgens Celia sociale signalen die je bij een 'normaal' gesprek wel ervaart. "Het is dus best logisch dat telefoongebruikers afhankelijk zijn van de interpunctie en emoji's die ze gebruiken."

Het moge duidelijk zijn dat het gebruiken van een punt in je WhatsApp-berichtjes vanaf nu verleden tijd is. Want ook als het gaat om zakelijke of formele appjes die je met je iPhone verstuurd, het gebruiken van een punt aan het einde van de zin is niet zo'n goed idee. Je wil immers niet dat je collega of werkgever je een irritant persoon vindt.

Nog meer ergernissen

Dacht je alleen irritant te kunnen zijn door je berichtjes met een punt af te sluiten, dan heb je het mis. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen die voicememos versturen óók als irritant wordt ervaren. Maar ja, wanneer je iemand belt en die persoon neemt niet op, dan eindig je automatisch bij de voicemail. Als je dan toch je hart gaat luchten in een opgenomen berichtje, dan kun je dit beter doen via een voicememo. Zo kan je bff tenminste ook meteen reageren wanneer ze weer bereikbaar is.

Helaas is deze functie heel gemakkelijk, en zijn we er vaak schuldig aan om meerdere voicememos te sturen. Uit onderzoek blijkt dat dit er juist voor zorgt dat ze als irritant beschouwd worden. Net als de mensen die het sturen. Oops.

Tips

Wil je nu iets minder irritant overkomen? Dan kun je dus beter stoppen met het versturen van voicememos én je berichtjes niet meer eindigen met een punt. Als je toch je verhaal wilt doen zonder dat iemand zich daaraan stoort, zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Bedenk bijvoorbeeld waar die persoon op dat moment is en of diegene het bericht kan luisteren. Heeft je gesprekspartner een baan waarbij je niet zomaar op je telefoon kan kijken en een voicememo af kan spelen? Dan kun je het ingesproken berichtje beter achterwege laten.

Probeer ook alleen berichten te sturen die goed te verstaan zijn en zorg ervoor dat je niet in de wind staat. Het heeft geen zin om een verhaal van drie minuten met je bff te delen, om vervolgens te horen dat hij of zij er niets van heeft verstaan. Enne, stuurt de persoon jou alleen maar tekstberichten terug, dan kun je maar beter je eigen berichtjes ook gaan uittypen. Dit is een duidelijk teken dat je gesprekspartner niet zo'n fan is van al die gesproken berichten. Op deze manier ben je dus (volgens onderzoekers) nét iets minder irritant. Doe er je voordeel mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten