vrijdag 13 december 2019

De laatste dramalesweek van 2019, voor de afsluitende projectweek.


Afgelopen week was hectisch, dit mede omdat ik de meeste klassen niet meer zie in mijn lokaal voor drama. De klassen die ik wel zie komen voor een ander vak, dus dat is wat anders, zo ook de leerlingen van de isk, waarmee ik nog een weekje echte leuke lessen kan doen, waarmee ik kan spelen en die nog lekker kunnen genieten van mij en mijn kerstlokaal.

De lessen bestonden traditiegetrouw uit 
het moderne kerstverhaal
de kerstspeech
het grote ... spel

het moderne kerstverhaal

De leerlingen zijn altijd helemaal klaar er mee, maar ik laat ze spelen, ze moeten een modern kerstverhaal bedenken, en dat aan de klas laten zien.

Ik leid dit altijd in met ten eerste de opmerking dat een kerstverhaal 3 hoofdpunten heeft, zoals 
het begin is 1 doffe ellende, bijv. je huis vliegt in de brand, je bent beroofd, je bent je konijn kwijt,. je zit alleen op kerstavond omdat niemand langs wil komen. etc.
dan na het moment van hoop. bijv. je ziet sporen in de sneeuw, je vind en staatslot... etc
tot slot het moment van ultiem geluk.. je geluk kan niet op, alles is ineens weer goed en geregeld en je bent weer gelukkig,. je straalt van het podium af

Ze gaan er heerlijk mee aan de gang. ze genieten hiervan.. ik zie ze stralen, ik zie ze genieten en het bedenken van het verhaal gaat ze goed af, maar ook het uitvoeren hiervan. ik ben dan super blij wat ze laten zien

Er zitten hele verrassende stukjes tussen, zoals iemand waar de kerstboom omvalt. stuk is.. en dat ze hopen een kerstboom te vinden in de stad maar ja op kerstavond is alles al uitverkocht.. maar als ze thuis komen staat de buurvrouw voor de deur met de vraag of ze thuis zijn met kerst. omdat ze een verrassing heeft. en dan komt het geluksmoment ze krijgen van de buuf de kerstboom die zij heeft omdat zij plotseling met de kerst niet thuis is.

zo grappig om te zien..

Dan komt de kerstspeech..
Dit verhaal gaat over het aansteken van het kaarsje op kerstavond om 19.00, over het afsteken van vuurwerk, over het niet gooien naar dieren en naar mensen etc. maar ook dat als ze 1 persoon treffen dat ze dan  niet alleen die enen treffen maar dat ze heel veel mensen treffen die met deze persoon verbonden is.

Dit keer vertel ik ook een verhaal over mijn moeder erbij. waarin ik vertel dat mijn moeder 86 is, dat ze voor daar waar ze woont heel kostbaar is.. nl, en dit lieg ik niet. ze gaat elke week naar en vrouw in het dorp waar ze vroeger heeft gewoond, en koopt dan patat me kaas soufflee, etc. en neemt wat extra gekookte aardappelen etc mee voor deze mevrouw, omdat deze vrouw niet voor zichzelf kookt, omdat het zo ongezellig is om alleen te eten.. mijn moeder eet dan de patat etc met haar aan tafel samen op.. daarnaast gooit ze altijd al iemand in haar flat ziek is een kaartje in de bus, en wenst hen beterschap, ook als iemand overleden is gaat er een kaartje in de bus, al sprak ze die mensen nooit. Haar dementerende buurvrouw helpt ze altijd, als die weer eens niet het verschil kent tussen de afstandsbediening van de tv en de telefoon, bij mijn moeder aanbelt, soms midden in de nacht, omdat ze niet kan bellen.. maar blijkt dat ze dus met haar afstandsbediening wil bellen.. etc..  ze staat klaar en helpt..
Ik vertel ze dan dat mijn moeder nog goed ter been is en dat ze heel veel loopt etc. maar stel dat ze buiten loopt en iemand gooit zonder na te denken een cobra achterhaar, dat knalt ze schrikt, in het minst erge geval schrikt ze en vloekt ze.. in het ergste geval schrikt ze zo hart dat ze letterlijk en figuurlijk zich dood schrikt.. en als dan wel beseffen dat ze niet alleen mijn moeder raken, maar ook mij en mijn broer, haar 2 kleinkinderen maar ook de buurt, die vrouwen die ze helpt. maar ook dat ze daardoor iets doen waarbij ze niet hebben nagedacht.. dus.. dat ze moeten nadenken wat ze doen omdat bij alles wat ze doen ze nooit 1 persoon raken maar er zijn altijd mensen met die persoon verbonden en die raken ze allemaal

 het grote.. spel..

Dit is een variatie op het spel moordenaar.. 
Ik stuur iemand naar buiten die is mijn unitleider.. als diegene terugkomt..  1 persoon is de vuurwerkaansteker met een knipoog, de rest is allemaal vuurwerk. als ze de knipoog zien dan moeten ze met veel gillen en boem op de grond vallen en dan gaan zitten.

het is heerlijk

De leerlingen genieten van deze les en ik vind het een waardige afsluiting van een half jaar lesgeven.. en ik heb daarna alweer zin om te beginnen met ze aan volgend jaar.

ik schreef het al eerder.. het onderwijs maakt me elke dag weer blij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten