maandag 26 februari 2018

Berlijn dag 2

Na een hele goede nacht. Even om 4 uur wakker omdat het teveel aan winterlucht, lees vrieskou, de bacteriën dood, en dezen dolgraag het huis, lees mijn luchtwegen , wilden verlaten, kan ik met trots melden dat het gelukt is.... zal niet in details treden maar ik
Had een behoorlijke zakdoek vol.... en de kleur laat zich raden.... het zou in black light behoorlijk oplichten.

Vandaag haddeen we om elf uur een cold war tour... en cold was het. Daarin tegen was het een geweldige tour. De gids, een jongen uit Portugal,  wist veel te vertellen, hij had des stof zich eigen gemaakt en was aangenaam hoe hij vertelde over het ontstaan van de koude oorlog, hoe het zich had onrwikkeld en dit hij vertelde tot aan het einde dat de muur viel.

Het was vreselijk boeiend boe hij vertelde, ik leerde een hoop nieuwe dingen over de geschiedenis van Berlijn. Zeker over dat er in Oost-Berlijn een hotel was waar mensen uit het westen verplicht oosten logeren. Later bleek dat er in elke kamer afluisterapparatuur was maar ook dat er geluid en beeldoonames werden gemaakt waarmee de statsies je chanteerde . Tevens dat men indruk  wilde maken met een bepaald stuk architectuur, dat men daarom de buitenkant van de flats ging bekleden met tegels... en juist dit was oa. Voor isolatie. helaas kregen die dure flats de bijnaam badkamerflats.

Zo waren er heel veel leuke en interessante dingen. Het leuke was dat we ook bij het stuk van de geschiedenis, de muurgedenkplak kwamen. Ik kende het en het was prachtig. Nog leuker was  omdat hij ook helemaal gek van streetart is ik hem op streetart wees wat hij nog niet kende. Maar ook kon uitleggen waarom er muntjes en steentjes lagen. Ik kon vertellen dat dat voortkwam uit dat wat de joodse gemeenschap doet in plaats v@n bloemen leggen zeer een steentje neer als teken dat ze geweest zijn.

Onderweg naar het volgende punt heb ik ff mijn kaarten voor vrienden en mijn moeder voorzien van postzegelseen alleraardigste jongen achter de kassa verdeelde het werk om samen de postzegels samen te plakken, het was erg bijzonder zo tegenover elkaar, elkaar aankijkend aan een postzegel te likken en die dan te plakken. Heel gek heeft iets intiems

Na de tocht hebben ewe expres extra lang in de metro gezeten om warm te worden, het was namelijk bere koud. Dus we waren behoorlijk opgewarmd voordat we naar het andere historische hoogtepunt gingen, check point Charlie. Het is een must have seen. Ankie heeft het gezien, ervaren beleefd en dat was het. Daarna zijn we nog wat blijven dwalen in dr buurt, prachtige streetart ontdekt, wat duidelijk besteld is en gemaakt is. Daarna zijn we de panorama Die Mauer gaan bezoeken. Ik had gelezen dat je daar op maandag na 16,00 zelf de entreeprijs nog bepalen, dus in plaats van 10 euro hebben we elk 5 gegeven, je bent een Hollander of niet natuurlijk.

Het was indrukwekkend dit, wat prachtig zowel door de details, de sfeer etc het panorama van Mesdag kan hier nog veel van leren.


Natuurlijk heb ik de nodige souvenirs gekocht, ook een simpel maar mooi schilderijtje met een kunstwerkjes van banksky  erop met de tekst dat alles mogelijk is in Berlijn.

Na dit alles naar de sushibar om heerlijk te eren, de dag die integlrn stond van de muur en de koude oorlog prima afgesloten... wederom een geniale dag 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten