vrijdag 6 oktober 2017

een goed gesprek

Soms zijn er momenten dat je opstaat en dat je denkt dit is zo niet mijn dag, ik ga het zwaar krijgen.
Het bijzondere in het onderwijs is dat je dan voor je het weet in de harten van de leerlingen mag kijken, dat je zomaar met ze mag praten en dat je pareltjes krijgt.

Met mijn laatste iks klas van deze dag, het waren trouwens allemaal pareltjes de lessen vandaag was heel bijzonder. Ze vroegen me waarom ze woensdag en donderdag geen drama hadden gehad,. Ik vertelde hun dat ik mee werkte aan een project over Wensen en Grenzen en dat ik veel lessen gaf over loverboys en dat er ook lessen werden gegeven over homoseksualiteit en transgender etc. Dat we het hadden over wat seksualiteit is etc, kortom hun oren begonnen wat rood te worden. Zeker toen ze begonnen over dat mannen met mannen mogen trouwen en vrouwen met mannen, waarom dat kon in Nederland.

Daar ben ik natuurlijk op ingehaakt en heb ze verteld dat ik daarom zo van Nederland hou, omdat hier zoveel mag en kan, dat ze daarom ook zo welkom zijn, de leerlingen uit Syrië, uit Eritrea, Marokko, Polen, Somalië en noem maar op uit elk land zijn ze welkom in Nederland, dat ze hun eigen geloof mogen beleven en dat ze zelfs een eigen kerk ( moskee) hebben. Nederland is een vrij land, maar is ook een land waar bepaalde dingen niet kunnen, niet mogen. Ik gaf als voorbeeld dat in sommige landen dus meisjes van 12 moesten trouwen met een man 80 of van 40 jaar dat dat mocht in die landen. Dat er ook sprake is van dat in sommige landen men geen vrije keus heeft. Dat een meisje hoe dan ook met een jongen moet trouwen die de ouders hebben uitgezocht. Kortom heel veel dingen mogen ze niet. Daarnaast vertelde ik dat in Nederland niemand onder de 18 mag trouwen zonder toestemming van de ouders of regering al weet ik dat niet zeker, maar het leek me zo wie zo al van belang om dit even te zeggen.  Dat je in Nederland maar 1 vrouw mag en dat je dus als man of als vrouw niet met een kind mag trouwen of sex mag hebben. Ook niet met dieren.. Hierop viel een leerling van zijn stoel af en lag in een deuk.... Weet niet of het herkenning was of..

 Maar goed, uiteindelijk vertelde ik dat er landen zijn waar mannen die van mannen houden worden gedood, denk maar aan landen waar  IS zit, denk maar aan bepaalde landen waar filmpjes van te vinden zijn waar een jongen die homo is dood word geschopt door een vrouw en meerdere vrouwen. 
De jongens uit Eritrea keken me met verbazing aan zeiden ook meteen dat het niet mocht in hun land maar dat zij er geen moeite mee hadden, zo reageerden ook de andere leerlingen, ze vonden dat het moest kunnen. Natuurlijk kwam het gesprek er ook op dat in de Arabische wereld heel gewoon is dat manen elkaar kussen als ze elkaar zien en dat ze hand in hand lopen. Dat is juist in Nederland not done.. Waarop twee jongens uit Syrie zeiden, dat ze dat hadden gemerkt, ze liepen hand in hand met elkaar door de school en er werd meteen homo geroepen, terwijl ze gewoon vrienden waren. Hier is Nederland dus nog niet rijp voor blijkt wel.

Uiteindelijk kwam natuurlijk het gesprek op het Christendom en de Islam.
Daar vertelde ik zo over wat ik vond en hoe ik het zag dat het zat, ik heb ook meteen de parallellen verteld, zoals dat we allemaal vanuit God/ Allah leven, en dat we allemaal zijn ontstaan uit de aartsvader Abraham, Dan over de  twee vrouwen, en hun twee kinderen en dat daar eigenlijk een splitsing is begonnen. Dat we eigenlijk het zelfde willen maar de ene volgt de lijn van Isaak de ander van Ismael. met alle gevolgen van dien.

Daarna nog over de overeenkomsten tussen de Christelijke tak en ook de Islam tak met hun verschillende stromingen. 

De leerlingen vulden mij goed aan en waren hierbij erg betrokken, ze waren erg verbaasd over hoeveel ik wist over de islam... maar ik werd door hun ook nog behoorlijk bijgeschoold.

Zoals ik al zei, soms zijn er pareltjes in je week en dit was een heerlijke week om af te sluiten met deze klas. Van blijdschap heb ik zelfs spontaan mijn huiskamer op 3 hoog gewassen..


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten