donderdag 8 juni 2017

Wensen en zeker een grens 2

Vandaag deel 2 gehad van wensen en grenzen. Gelukkig was het wederom zeer succesvol. De medewerkers genoten enorm hiervan, maar ook de leerlingen, de docenten en de gastdocenten.

Het  is altijd een klein soort feestje in de klas en dat vind ik erg leuk en grappig. Daarnaast is het zo de school begint op te bloeien en daardoor ontstaat er dus iets wat met elkaar ons bind.

Ook waren er docenten vanuit Amsterdam die kwamen kijken hoe we bij ons op school Wensen en Grenzen vorm geven. Wat ik zo leuk vind, het is ooit begonnen met mijn vriendinnetje bij de GGD Elizabeth, het was een klik op de eerste gezicht bij haar workshop over loverboys, ze kwam bij ons een workshop verzorgen en voor we het wisten waren we zover dat we bedachten dat we wel eens een soort van project konden opzetten. Mijn toenmalige unitleider was helemaal voor en deed mee in het denk proces. Dus we hebben het opgepakt en zijn aan de slag gegaan, we hebben samen vreselijk veel lol gehad, we hebben er hard aan gewerkt. Inmiddels zijn we al 5 jaar verder en Wensen en Grenzen gaat goed. Bij ons op school is het een soort van begrip geworden en het draait. Ideaal gewoon. Zeker nu er ook belangstelling komt vanuit andere scholen en wie weet gaat het zo wel het land door. Dit zou natuurlijk heel mooi zijn en ook geweldig goed en leuk. Het meest bijzondere vind ik wel dat het klein begon en het steeds groter gaat worden. Waar ik ook erg van hou is dat de eerste medewerkers van buitenaf en ik dan, nog steeds samen eens in de zoveel tijd een eetafspraak en bij praat afspraak hebben. zo geweldig leuk en goed. Ik word er altijd weer warm van dat we zo n  geweldige leuke en close stel mensen zijn geworden.
Vandaag was een soort van reunie, eerst was Elizabeth er, en ineens kwam ook nog Edwin langs die een voorlichting ging geven aan onze jongens van de isk.. prachtig toch.. ik voelde me weer helemaal blij en gelukkig dat zij ook even er waren.

Maar terug naar de wensen en grenzen 2017 derde klas.

We hadden voor het eerst het onderdeel seksuele voorlichting er in gedaan omdat door het huidige lessensysteem heel veel leerlingen geen voorlichting meer krijgen in de derde klas, met als gevolg dat je dus, zoals we in de counseling vaak merken, leerlingen nog steeds denken dat je niet zwanger kan worden bij de eerste keer sex of als je een tampon in doet tijdens het vrijen dat je dan ook niet zwanger kan worden.. ik hoop wel dat  ze hem na de daad er heel snel uit halen.. anders lijkt het me een kleffe boel.

Maar goed dit was dus een mooie kans om dit onderwerp aan te bieden. Het onderwerp was goed en prima voorbereid. Het boekje, wat na de les werd verspreid,  vond ik overal in de school en zag het overal liggen. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik er eentje opgepakt en ben ik het gaan lezen.. Laat ik het kort samenvatten. ik ben de grootste zondaar volgens een tekst uit Het Boek. Kortom ik was hier niet  erg van gecharmeer.

De educatieve film die we lieten zien van rauw en puur, over alles voor geld, daagde de leerlingen uit om na te denken over wat ze allemaal er voor over zouden hebben als ze geen geld mee hebben.
Het is prachtig hoe ze reageren en ook hoe ze er mee omgaan.

Kortom de oude onderdelen die we al jaren doen slaan goed aan, en de nieuwe onderwerpen ook. Een onderdeel moet nog vervangen worden maar dat komt goed. Dan hebben we nu, als we het doorzetten een prachtige opzet voor de komende jaren die we af en toe moeten aanpassen en wat moeten aanscherpen.

Ik blijf er bij dat ik zo blij ben dat we destijds dit hebben opgezet en nog steeds uitvoeren..  heerlijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten