zondag 4 juni 2017

Viva Verdi en Rossini

omdat vriendin Heleen zingt in dit koor, vriendin Kitty en ik haar wel wilden horen en zien zingen, maar ook omdat we beiden dit wel erg leuk vinden. Maar ook zeker omdat we elkaar graag wilden weerzien, omdat de tijd soms sneller gaat dan onze agenda's het toelaat om elkaar te zien.. was dit weer een mooie en goede gelegenheid om elkaar te zien, bij te praten, te genieten, iets leuks te doen in Leiden, om ergens lekker samen te eten. kortom het was een ideale combinatie om er voor te zorgen dat we een geslaagde dag zouden hebben, Tevens kon ik eindelijk mijn koninklijk kado aan haar geven dat ik had meegenomen uit London.

We waren keurig op tijd bij het concert, en aangezien op het kaartje stond dat de deuren pas om half 8 open gingen, zijn we eerst even gaan zitten op een bankje. Gelukkig zagen we dat er al mensen naar binnen gingen, en aangezien  brutalen de halve wereld hebben, hebben wij maar de hele wereld in onze handen genomen. Zijn we naar binnen gelopen en konden zonder pardon doorlopen naar de plek om te zitten. Gelukkig waren we vroeg en konden we vooraan zitten. We moesten nog wel even een plek bemachtigen tussen vele grijze pruiken, maar het is gelukt. Mede dank zij vriendin Lisette die er al was met vriend en kind.. dus we konden zo inschuiven op de vijfde rij.. Redelijk vooraan prima plek.


Het concert begin met een Mis, deze was nog nooit eerder in Leiden vertoond en men hoopte dat deze toch verschijnen op diverse koor repetoir.. Ik begon vol goede moet maar al gaande weg, verslapte de aandacht, begon ik te gapen, en in het programma boekje zag ik we het stuk staan, dat was een a5je dus dat was toch te doen. Maar dan begonnen de solisten, die zongen en  het waren twee regels maar dat duurde en duurde.. Dus ik heb maar even aan Kitty gevraagd hoe dat kon.. nou ik begreep er dus duidelijk niets van.. het is als volgt.. je zingt regel 1 heel langaam en veel uithalen. een soort scatten, en dan komt regel twee, waarna je terug gaat naar regel 1 en dan weer regel twee, en dan ga je naar regel 3 en weer terug eerst naar twee, incluis de uithalen en kunstige arias.. en gaat dan naar regel 1, en dan weer terug met alles naar regel 4, en dan terug,. en dan bouw je weer af.. Hoe korter het stukje is hoe langer ze zingen over de regel.. en daarna wordt alles herhaald in een andere soort toonsoort etc. op een andere hoogte en ga maar door.. kortom twee regels duren zomaar 10 minuten.. tel uit je winst, aanvang 20.00 en de mis stopte om 21.15..  ik begreep meteen de leegloop van de kerken.. dit is toch niet vol te houden elke week.

Na de pauze, waarin alleen maar koffie en thee te krijg was, kregen we eerst een toneelstuk te zien door de leerlingen van een school. Het waren fragmenten uit Lady Macbeth, helaas waren de spelers  bang dat ze hun tekst zouden vergeten wat als gevolg had dat er lange ongemakkelijke pauzes ontstonden maar ook dat ze met angstige ogen op het podium stonden. Het was knap dat ze de tekst kenden, maar er was geen spel. ze leken te zijn verkrampt. jammer, het had een mooie aanvulling kunnen zijn.
Daarna kwamen de mooie stukken.. wat heb ik genoten van de zang, van de liedje maar ook de sfeer die ontstond.. De solisten die echt nu konden laten zien wat ze konden. prachtig.. de glamour en sfeer prachtig..Dit kon voor mij niet lang genoeg duren.. genieten op het hoogste niveau.

Aan het einde van avond kregen we nog een toegift erg mooi ook. Mijn toegift was ook erg gaaf. Een vriend van mij uit vroeger, zag op facebook staan dat ik in Leiden was en kwam van een repetitie en dacht ik ga even naar  Harry, dus hij kwam aan het einde van de avond nog even de kerk binnenstruinen.. geweldig... hem even te zien. hij had een half uur staan wachten om even hoi te zeggen.. ik was er door van slag.. maar wat een mooie afsluiting.. Helaas moest ik twee dames naar huis brengen, dus kon ik niet met hem stappen maar dit was prima zo..
Kortom een dag met veel wisselende emoties.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten