donderdag 22 juni 2017

laatste loodjes

In het onderwijs kennen we twee keer oud jaar en twee keer nieuwjaar.
Het is bijzonder om hier achter te komen voor de mensen die het niet weten.

Zoals een ieder zich zo in december opmaakt voor het nieuwe jaar, terug kijkt op het afgelopen jaar, doen veel docenten dit aan het einde van een schooljaar.

De balans opmaken van hoe een jaar is geweest met alle valkuilen, de top momenten, maar ook daar waar je hebt geworsteld om al dan niet als overwinnaar uit een strijd te komen. Soms smaakt de overwinning niet eens zoet, maar zit er een wrange bittere nasmaak aan.

Als ik zo terug kijk op het afgelopen jaar kan ik wel stellen dat het een bijzonder jaar is geweest. Ik heb heel wat moeten kauwen, slikken en soms uit moeten kotsen, maar ook heerlijk gegeten

De gouden momenten met mijn leerlingen, waar ik altijd van hou en zal blijven houden. Daarnaast natuurlijk de collega's die er altijd zijn en waren en zullen blijven, waar ik graag bij ben.

De heerlijke lunches op dinsdagmiddag met twee vriendinnen om samen even lekker te kletsen over van alles en nog wat.

De lunches met de counselors waar ik van genoten heb op de maandag, gewoon omdat we met zulk mooi werk bezig zijn als collega's. Een van de counselors, gaat over naar een andere functie, namelijk die van leerlingscoördinator, dus ik heb in plaats van 2 collega's ineens 3 collega's erbij als counselor. Nieuwe uitdaging voor het nieuwe jaar. Ik ga haar missen als maatje in de counseling... maar hoe dan ook blijf ik toch wel met haar verbonden.

Maar de laatste loodjes daar ging het om, ik moet nog veel doen,. het jaarverslag van de deelraad schrijven, het jaarverslag van de counseling. Nog snel met de leerlingen van de isk oefenen voor hun optreden van woensdagavond, nog wat achterstallige administratie wegwerken. Tevens moet ik nog mijn hele lokaal uitruimen en schoonmaken. Wat een heel gedoe is altijd, maar gelukkig heb ik het vorig jaar al heel grondig gedaan, dus kan ik nu het wat minder grondig doen. Het hele jaar door heb ik er voor gezorgd dat ik in ieder geval  alles wat aan leerlingenwerk binnen kwam meteen op een goede plek heb neergezet in mijn map op de drive. Zodat ik dat niet meer hoef te doen en alles mooi in mapjes zit per school jaar.. Ook de papieren versies die ik gebruik zijn inmiddels opgeruimd en klaar. Dus dat scheelt een hoop werk.

De laatste loodjes zit hem vooral in dat ik voor mijn gevoel nog wat losse eindjes moet afhechten, waarvan ik soms niet eens weet waar ik beginnen moet, maar ook niet weet hoe ik het op de juiste manier doe. .maar dat komt wel goed, dat kan niet anders komt tijd komt raad

Daarnaast blik ik natuurlijk terug op het schooljaar. ik herinner me de trouwerij van een lieve collega waar ik bij aanwezig mocht zijn, daarnaast de geweldige leuke voorstellingen van Bart, Klappen voor Bart, een aanrader voor elke school als ze iets over pesten willen doen. De voorstelling Afblijven die we bij wensen en grenzen klas 2 hebben gedaan, prachtig deze voorstelling, een waardige afsluiting van wensen en grenzen.  Wensen en Grenzen klas 3, ook in een ander jasje maar ook weer prima in elkaar gezet, ging goed en liep als een trein..  Zo kijk ik ook terug op de leuke uitjes met de leerlingen, zoals met LNE naar Amsterdam, met de klassen 1 en 2 naar van alles en nog wat, maar ook gewoon de lessen, het wachtlopen in de pauze, het in de vroege ochtend wat zitten te praten en te klieren met collega's voordat we het werk starten. Maar ook het opzetten van een speciaal lesprogramma voor een klas die wat minder goed loopt. Kortom er was veel te doen en het was een mooie, boeiend maar ook zwaar jaar dit keer.. Het is tijd om het boek van dit schooljaar te sluiten en  na de vakantie weer met open armen het nieuwe schooljaar in te gaan... en ik weet uit ervaring voor je het weet.. is het dan ook weer zover dat dat jaar ook zo voorbij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten