zondag 18 juni 2017

geur

Tijdens de voorstelling van afgelopen vrijdag is me toch iets bij gebleven.. De opmerking dat je niet op een gezicht valt maar op een geur die iemand heeft van nature..

Ik heb me daar eens in verdiept en bedacht me dat dat wel eens kan kloppen. Het omgaan met mensen, wat ik natuurlijk doe in mijn dagelijks werk, heeft dat ik soms mensen ronduit vind stinken. Ik zal ze daar niet om veroordelen, maar het is wel zo dat ik geen behoefte heb aan extra contact. Ik kon dat nooit verklaren maar nu ik zo nadenk over de opmerking van de voorstelling van Claire, zit daar zeker een kern van waarheid in.

Ik herinner me vriendjes die ik geweldig vond op de foto, in de kroeg maar als ik dan met ze stond te praten.. gebeurde er niets.. ja het was leuk voor even maar voor langere tijd. nou nee... ik heb me vaak afgevraagd waar dat aan zou liggen.. maar nu heb ik de oplossing het is hun geur die ze verspreiden.

Ooit heel lang geleden heb ik het boek Parfum gelezen, een prachtig boek, die mij werd geadviseerd op mijn opleiding tot Psychodrama spelleider/ therapeut. Het was gek daardoor ging ik anders ruiken, veel intenser en geuren kwamen veel beter binnen. In het boek stond dan ook dat de parfum maker zo goed dit kon omdat hij geen eigen lichaamsgeur had. Hij vermoorde vrouwen  met een speciale geur om zo zijn parfums die hij maakte extra geuren te geven. 

Toen de film uitkwam ben ik met een mogelijk nieuwe vriendje hier naar toe gegaan.. niet handig, hij had alles waar ik normaal voor val.. maar ja bij de film. werd mijn ruikvermogen weer extra actief.. en alle pogingen het te negeren ten spijt.. ik ben die avond alleen naar huis gegaan. zijn geur kon me niet meer verleiden, welk geurtje hij ook probeerde om op te doen wat lekker rook, zijn eigen lichaamsgeur overheerste nog steeds. Het is natuurlijk ook niet voor niets dan men vaak zegt dat een geurtje als je dit koopt je even moet afwachten hoe het op jouw huid reageert. ik zou zeggen niet op je huid maar hoe het met je eigen lichaamsgeur combineert. dat is veel belangrijker lijkt me.

Het gekke is dat sinds ik 8 jaar geleden gestopt ben met roken, een andere beleving van geur heb. Eerst rook ik andere dingen, kon ik genieten van iemand die rookte, vond de geur heerlijk.. de schrale geur die in je kleding hing na het stappen, de geur van verse tabak dat in de brand ging.. het openen van een vers pakje shag of sigaretten waarbij die geur vrij kwam.

Nu echter ga ik over mijn nek, zeker als het een geur is die al langer in de kleding of in de haren hangt.. ik vind het zelfs goor geworden, wat volgens mij vaker voor komt. Soms heb ik leerlingen die uit een gezin komen waar gerookt word en dan ruik ik dat als ze bij mij komen staan. soms moet ik me beheersen om niet over te geven omdat ik het zo vies vind.. Al besef ik me ook wel dat zon kind er zelf niets aan kan doen.
(Ja het klopt ex rokers zijn het ergst hierin)

Maar goed gelukkig heb ik genoeg vrienden om mij heen die heerlijk ruiken, waar ik van kan genieten om mee op stap te gaan.. maar die klik, die vonk bij een speciale geur match zit er tot nu toe voor mij nog niet tussen.. en dat is maar goed ook, ik vind mijn leven zo in mijn eentje heerlijk en geniet enorm.. dus laten we vooral geen geurmatch krijgen wanneer dan ook,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten