vrijdag 31 maart 2017

examenstunt

Helaas traditie getrouw is er elk jaar weer een examenstunt, hoe we het ook proberen, het loopt altijd uit de klauwen op de één of andere manier. Een aantal jaren geleden is dit ingezet door een groep en sindsdien is het altijd weer balen omdat het niet goed gaat. 

Zo ook helaas vandaag. Het Mt had het tot in de puntjes voorbereid, namelijk ze zouden onder het eerste uur de vierde jaars opvangen en naar de aula laten komen, daar kregen ze samen met hun coaches een ontbijt aangeboden. Hiermee wilden ze de vierde jaars  bedanken voor hun vier jaar op school zijn, daarna zouden alle docenten de leerlingen van klas 4 uitzwaaien, zodat de school in ieder geval schoon bleef. 

Prachtig bedacht, al merkte ik vanochtend toen ik op school kwam, dat er toch al wat was gebeurt, namelijk de bomen waren rijkelijk versierd met stroken wc papier.. ik moet daar wel om lachen, omdat ik denk, jullie geven precies aan wat jullie denken, en ik vind het wel ludiek. Er is tenslotte een kunstenaar die hier mee beroemd is geworden, alleen pakt die gebouwen in, maar toch ze zijn op de goede weg in dit te ontdekken. 

Er was wel een gespannen sfeertje onder de docenten van de bovenbouw, omdat men niet goed wist wat er zou komen. Het idee  was prima, alleen de eerste voortekenen waren al duidelijk. een leerling had vanuit de polder, door zijn vader gebracht een carbid installatie meegenomen. Deze zou hij wel even afschieten op het plein.. dus er is meteen ingegrepen, door dit te verbieden, de installatie in de school te zetten en het carbid, meteen veilig op te bergen.  ( tenslotte is het nog gevaarlijk ook, het zou best eens kunnen dat een eerste jaars in het veld gaat lopen en dan de deksel tegen zijn hoofd krijgt. wil je niet , wil je niet eens over nadenken)
Tijdens het tweede uur werd ineens omgeroepen, dat het buiten de school uit de hand dreigde te lopen, dat alle ramen dicht moesten, en dat we de klassen die we les gaven tot nader order binnen moesten houden in het lokaal.. Ik kreeg toch wel een beetje een gevoel van er is oorlog. zeker toen ook nog de carbid bussen werden afgevuurd, wel buiten school,, maar toch. het knalde behoorlijk. 

De leerlingen van de isk, wilden weten wat die knallen waren, dit heb ik aan ze uitgelegd, dat we dit in sommige delen van het land doen, carbid schieten, ze begrepen het half. maar toch,  niet slim als ik ben, ben ik gaan zoeken op you tube om daar een filmpje te zoeken waarin er met carbid werd geschoten. 
Deze heb ik ze laten zien, niet beseffend dat ze natuurlijk uit een oorlogsgebied komen en dus op dit soort knallen en ook nog het rook etc, zullen reageren. Slim als ik niet ben, heb ik ook nog een filmpje uitgezocht met de meest extreme carbid voorbeelden. Dus toen de knal kwam gilden ze het uit.. het eerste wat ik zei was, sorry. stom ik heb hier niet over nagedacht ik dacht ik laat jullie zien wat carbid schieten is.. maar niet bij stil gestaan dat de jullie bij dit soort beelden hele andere gedachtes en beelden hebben Ze konden er gelukkig om lachen.

Toen de pauze aanbrak, mochten we dus niet de lokalen uit, dus tja wat nu, heel veel isk leerlingen die ik had hadden geen drinken en eten in het lokaal, dus ik ben in mijn kast gedoken en heb ze voorzien van drinken en chips en appels, het was niet veel, maar precies genoeg voor een ieder. 

Toch is het verbazend dat dan toch docenten, kennelijk niet goed luisteren, en alsnog hun leerlingen de gang op sturen.. Maar goed halverwege het 3de uur werd ik ik ingeseind dat de leerlingen naar huis mochten, dat het nu veilig buiten was. 

De leerlingen heb ik natuurlijk verteld dat ze naar huis konden en dat ze vrij waren. Een aantal wilden heel graag blijven voor drama,. maar ik heb ze wel weg gestuurd. Tenslotte leerlingen vrij  dan ik
 ook vrij...:-)

Bij aankomst in de personeelskamer hoorde ik de verhalen dat er wederom gegooid is met meel en eieren, en dat er complete trays met 25 eieren zijn meegenomen, om mee te gooien..  gelukkig alleen de buiten kant. 

Terwijl we in de personeelskamer zaten kwam een collega van consumptief langs of we konden komen helpen om de kooklokalen schoon te maken maar ook om even te helpen met inrichten van de kasten etc voor het examen, dit scheelt dan veel werk voor de docenten die dit examen moeten afnemen.  Natuurlijk ben ik dit gaan doen en binnen een half uurtje was alles klaar en opgeruimd.

Daarna lekker gesport, nog wat boodschappen gedaan en heerlijk thuis op de bank
een heerlijke dag deze vrijdag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten